Ще трябва да купим построения атомен реактор, съобщи Борисов

12:21, 16 юни 16 / Политика 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България най-вероятно ще трябва да купи построения вече от “Атомстрой Експорт” ядрен реактор, съобщи премиерът Бойко Борисов. По-рано днес руската ТАСС съобщи, че Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева е отсъдил България да плати 620 млн. евро заради спирането на АЕЦ “Белене”.

“Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, коментира Борисов. И заяви, че пред България има вариант да строи вече готовия реактор или да го продаде на трета страна. “Аз съм много доволен от обективността на арбитража и ако може другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти да стане, мисля че ще е добре. Аз се опасявах, че ще ни наложат тежки санкции и глоби”, заключи Борисов.

Премиерът съобщи, че размерът на санкцията е 550 млн. евро, а не 620, както ТАСС пише. Същото потвърди и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Писмото от съда е пристигнало късно снощи в НЕК.

В Народното събрание бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че спокойно можем да твърдим, че арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. 

 

"Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна", категоричен е той.

 

По думите му искът е бил за 1,2 млрд. евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи, ескалации и т.н. Решението на съда е изцяло в посока на това, което правителството е предлагало още от 2012 г., когато изтече споразумението за АЕЦ "Белене". 

 

Националната електрическа компания (НЕК) щяла да плати 550 млн. евро, като в тази сума влизали единствено неплатените фактури. Причината била, че НЕК след 2010 г. не се е разплащал, а в сумата влизало и изработеното оборудване. 

"Аз лично съм много доволен от обективността на арбитража", заключава Борисов. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е логично да платиш това, което си поръчал. Уточни, че писмото е постъпило само на електронната поща на НЕК и предстои да се получи официално. Тя съобщи, че от НЕК ще се срещнат с  "Атомстройекспорт", за да изяснят позициите си двете дружества и да стигнат до взаимноизгодни решения "Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които "Атомстройекспорт" е предявил искове", коментира Петкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама