„Нощ в музея” и Исторически фестивал очакват разградчани от 22 до 25 юни

12:23, 16 юни 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нощ в музея” и  Исторически фестивал очакват разградчани от 22 до 25 юни, съобщиха от общината. Първото събитие включва няколко инициативи, които се случват във всички музеи на Разград.

Откриването ще бъде на 22 юни от 14:00 ч. в къща-музей „Димитър Ненов”, където ще се прожектира съвременната испанска комедия „Братовчеди”, със съдействието на Институт „Сервантес”-София.

От 19.30 ч. на 23 юни в къща-музей „Станка и Никола Икономови” жителите и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с една съвременна жена- поетеса Маргарита Петкова, която ще представи книгата си „За поезията и любовта”.

Събитието се организира със съдействието на РБ“Проф. Б. Пенев“ – Разград. Участие ще вземат и детска музикално-вокална група „Solveisan” към Център за работа с деца.

От 20.30 ч. на същия ден предстои едно вълнуващо Соаре в къщата на „Акад. Анание Явашов”, където ще бъде и неговата правнучка  Евгения Явашева. Там гостите ще могат да се потопят в началото на 20 век. Емблематични персонажи от епохата ще посрещат гостите, а автентична музика ще допълва атмосферата на времето, в което е живял академикът.

Отново в четвъртък от 21:30 ч. в Етнографски музей разградчани ще се потопят в духа на народните обичаи с възстановката "От Еньовата китка, до огненото було…". Проявата ще бъде с участието на АИФ "Капанска китка" при НЧ "Просвета 1883" - с. Гецово; Средношколски състав при Капански ансамбъл - Разград "Лудогорска младост" и специалното участие на НЧ "Христо Ботев 1919"- с. Скребатно /Община Гърмен/, които ще пресъздадат автентична родопска сватба.

„Испания – слънце, страст и огън“ е наречена горещата бяла нощ в къща-музей „Д.Ненов“ от 23.00 ч., с участие на Театрално-музикален център –Разград, Сцена „Назъм Хикмет”, ДТ „Антон Страшимиров”.

Културните събития в Разград ще продължат и в следващите два дни -24 и 25 юни, когато ще се проведе тазгодишният Исторически фестивал „Абритус”. Той ще бъде на територията на Археологически резерват „Абритус“. Зрителите ще се насладят на театрално-музикална програма с античен сюжет. Ще има работилници за автентични занаяти от римската епоха, традиционни облекла и бит на римляните, реконструкция на ритуални практики от Древен Рим; спортни състезания и игри от римската епоха, кулинарни дегустации на ястия по антични рецепти, военен полеви лагер, демонстрация на бойни техники.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама