Би Би Си: Ще загуби ли Източна Европа в състезанието кой да оглави ООН?

12:41, 16 юни 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще пропилее ли Източна Европа историческата възможност да осигури следващия генерален секретар на ООН, след като в края на тази година изтича мандатът на Бан Ки-Мун? Този въпрос си задава журналистът от Би Би Си Ник Торп в статия, озаглавена „Ще загуби ли Източна Европа състезанието кой да оглави ООН?“

По неофициален ротативен принцип деветият генерален секретар на Организацията на обединените нации трябва да бъде от Източна Европа. Но заради вялата подкрепа на националните кандидати в собствените им държави и неспособността на района да се обедини около една личност, тази част на света рискува да се провали с излъчването на достоен претендент за поста, пише авторът на текста.

До момента в процедурата за избор на нов генерален секретар на ООН са се включили 11 души, 8 от които са от Източна Европа, включително българският Ирина Бокова, която в момента е шеф на ЮНЕСКО.

Сред останалите кандидати са бивши и настоящи външни министри на Молдова, Черна гора, Хърватия, Сърбия и Словакия и бившият президент на Словения.

Наблюдатели на събитията в ООН казват, че всички те рискуват взаимно да обезсилят кандидатурите си и така да освободят пътя за силни претенденти от други части на света като Сусана Малкора от Аржентина, Хелън Кларк от Нова Зеландия и португалеца Антонио Гутериш, доскорошен ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

През юли би трябвало да има вътрешна проверка на подкрепата за кандидатите, от която ще стане ясно какви са шансовете на претендентите и кой от тях може да продължи напред, пише Торп и добавя, че напоследък усилено се говори за обявяването на кандидатурата на Кристалина Георгиева, която в момента е зам.-председател на Европейската комисия.

"Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане", заяви пред Би Би Си Георгиева. Авторът допълва, че неофициално няколко държави обмислят да подкрепят номинацията й.

"Българският кандидат Бокова в началото изглеждаше водещ претендент и се радва на важната подкрепа на Русия. Но шансовете й бяха накърнени от критикуващо я разследване на действията ѝ в ЮНЕСКО през последните месеци, както и от подкрепата й за Палестинска държава – нещо, което не допада на американското правителство", коментира Торп и добавя, че почти половината от бюджета на ЮНЕСКО в момента отива за заплати на персонала.

За разлика от това Георгиева има солидни постижения като администратор в Световната банка и като бивш еврокомисар по хуманитарните въпроси, а в момента е еврокомисар по въпросите на бюджета. През последните месеци тя ръководи екипа по надзора на нов план за хуманитарн операции на ООН и стига до заключението, че чрез директно насочване на средства към нуждаещите се всяка година може да се спестят над 1 млрд. долара, пише Би Би Си.

Запознати твърдят, че именно Кристалина Георгиева или Антонио Гутиериш биха могли да предизвикат промяната, от която ООН се нуждае, пише авторът цитирайки Ричард Гауън от Европейския съвет за външна политика.

"Всички са обединени около мнението, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде добър мениджър с опит в управлението на международни организации. Масова подкрепя тезата това да бъде жена, а и руснаците настояват тя или той да говорят руски, което може да наклони везните към битка между двете българки“, уточнява Торп.

Според него процедурата е толкова неформална, че ако петте постоянни членки на Съвета за Сигурност подкрепят Георгиева, тя може да се включи. На финала авторът припомня, че изборът трябва да стане през октомври, когато Съветът за сигурност на ООН ще бъде председателстван от Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама