Изтеглиха цяла партида печурки от бургаския пазар

13:07, 16 юни 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цяла партида гъби печурки е изтеглена от бургаския пазар, каза за Topnovini.bg директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. Причината за изтеглянето на гъбите е случаят с отравянето на семейство от столицата.

Доктор Митев обясни, че печурките са внос от Полша, а по договор те са произведени единствено и само за фирмата, която ги е предлагала.

„Това, което трябва да направят инспекторите, е да проследят дали реално цялата партида е изтеглена от бургаския пазар. Това в действителност е сторено още вчера“, коментира Митев.

Инспекторите на агенцията следят и за това какво количество е изкупено, както и както е произведено. В случая няма наложена санкция в Бургас, тъй като инцидентът не е станал тук.

„Колегите ще преценят какво да правят в централно управление и в складовете. За нас е важно единствено да знаем, че партидата е изтеглена от Бургас“, каза още д-р Георги Митев.

Той посочи, че до момента в Бургас и региона не са констатирани други подобни случаи на негодни гъби. Въпросните култивирани печурки са изтеглени от пазара в Бургас в централния склад на пловдивска голяма търговска фирма.

В действителност още вчера стана ясно, че култивираните печурки, които натровиха семейството от София, са били закупени от „Кауфланд“. Те са били на пазара от 10 дни. От тях са взети проби, които ще бъдат изследвани за наличие на токсини.

В тази връзка от хипермаркета излязоха със становище, което гласи, че на този етап нямали данни натравянето да е предизвикано от култивирани печурки, закупени от тяхната верига, но пък в крайна сметка ще изтеглят всички видове гъби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама