Борисов оправил екологията и климата, рухнали при социализма

13:13, 16 юни 16 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много обичам да слушам, когато с носталгия се връщат към миналото и винаги човек, когато се връща в младините си, му се е виждало, че е по-добре. Хайде да си помислим как бяха третирани битовите отпадъци - под земята заравяни или хвърлени в деретата и реките. Аз не си спомням да е имало заводи за преработка на битовите отпадъци и депа. Само за няколко години милиарди евро отидоха в тези системи. Така премиерът Бойко Борисов започна изявлението си при откриването на форума "Кохезионна политика на ЕС 2015", който се проведе в София с участието и на еврокомисаря по кохезионна политика Корина Крецу.

Премиерът обясни, че кохезионната политика е много важна за страната ни, тъй като е помогнала на българите да усетят видимо членството ни в ЕС. Борисов изрази и пълната си подкрепа към еврокомисаря Корина Крецу да не се пипат кохезионните фондове и да се убедят страните-донори да не свиват средствата, като предупреди, че опасността това да се случи е реална.

Здраве, плажове и реки - преди и сега

Помните ли какви бяха реките и плажовете на България?“, попита Борисов и припомни, че сега страната ни има вече 37 пречиствателни станции. „И когато се дава за пример бившата социалистическа България, колко мощна икономика е имала, си задаваме реторично въпроса – защо най-важното за хората, чистота и екологията, не е правено?“

„Сега, когато констатираме, че българите сме най-болни в Европа, то не е учудващо - храната, въздуха, водата, какви са били?“, отново попита премиера и припомни, че доскоро част от София не е имала водоснабдяване и канализация. Той заяви, че сега „благодарение на солидарността и националния бюджет“ България има 2400 км. водоснабдителни и канализационни инсталации.

Борисов е категоричен, че изградените пречиствателни станции правят нашето море и реки чисти, което е „огромна помощ за екологията, за здравето и за всички европейци - „тези пари не са дадени само на България, те са за цяла Европа“.

Инфраструктурата

„Да, метрото си е само за софиянци и гости, но то щади ли екологията? След една година и половина 500 хил. души на ден ще го ползват, сложете 500 хил. коли с техните изгорели газове, това не е ли полза пак на климата и на това, кеото в Париж се договорихме да щадим климата?“, заяви Борисов и допълни как „довчера имаше бури и градушки в Бългрия, когато имаше един умерен климат и изведнъж минава 40 градуса - потопи в Германия, потопи във Франция, потопи в Америка, къде ли не“.

По думите на премиера климатичните опасности са били неглижирани в другите части на света, но не и в Европа и вече всички държави са принудени да мислят как да пощадят климата.

Магистралите от София до Азия

Борисов се върна и към любимата си тема за магистралите, като отбеляза, че те са създали толкова работни места, че градовете вече се задъхват.

“Магистралите и жп линиите, те така са направени, че да свързват София с Азия - това са "Тракия" и "Марица"; София с Черно море, това е "Тракия", там през нашите пристанища, където искат могат да отидат; София - Белград, връзката ни с Европа; "Струма", която след „Люлин“ е най-натоварената и предоставя най-големия обмен с пристанищата от Солун”, показа знанията си по география премиерът и допълни, че „жп линиите, които се подменят, за Азия, за Бургас, които дублират магистралите, също дават огромен тласък на икономиката и инвестициите”.

„С мен се шегуваха преди години, че асфалт не се яде, но се оказва, че там, където минат магистрали и жп линии, след една година вече има бензиностанции, след две – заводи, това е фактът“, похвали се Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама