Столтенберг: Русия се опитва да създаде зона на влияние с военни средства

13:39, 16 юни 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия се опитва да създаде зона на влияние с военни средства, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския в. "Билд", предадоха АФП и БТА.

"Москва анексира Крим и подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна в нарушение на международното право. Наблюдаваме и масирана милитаризация по границите на НАТО в Арктика, в Балтика, в Черно море и дори в Средиземно море", заявява Столтенберг в интервюто.

По думите му Алиансът има информация за мащабни, агресивни и необявени от руската страна маневри, на които трябва да се реагира.

В понеделник НАТО обяви, че разполага в Балтийските страни и в Полша четири батальона, всеки с численост от 800 до 1000 души.

"Това, което правим, има отбранителна насоченост. Не искаме да провокираме конфликт, а се опитваме да го избегнем", обясни Столтенберг. "Разполагането на войски на изток беше отговор, адаптиран към агресивните действия на Русия", добави той.

Генералният секретар на Алианса твърди, че притеснени от украинската криза и от нарастващия военен потенциал на Русия на границите им, страните от бившия Съветски блок, които се присъединиха към НАТО след края на Студената война, са поискали от Алианса да засили още военното си присъствие на тяхна територия, за да обезкуражи потенциална агресия.

На среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе на 14 юни в Брюксел, беше дадена зелена светлина на разполагането на четири батальона на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва и Полша, припомнят от агенцията.

Решението беше взето три седмици преди среща на високо равнище на държавните и правителствени лидери на страните от Алианса, която ще се състои във Варшава. Очакванията за тази среща е да втвърди позицията на НАТо спрямо Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама