За първи път незрящи младежи се включват в Legion Run в София

13:52, 16 юни 16 / Спорт 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виктор Асенов и Калинка Бонева, и двамата незрящи, ще се включат в третото издание на Legion Run в България. Тази година предизвикателството ще събере легионерите на 9 юли край Панчарево, съобщиха организаторите. Участието на незрящи е прецедент в тригодишната история на международния формат. Виктор и Калинка ще бъдат придружавани от своите кучета-водачи – Идалго и Карма и ще покажат, че човешките възможности са безгранични. Треньори на двамата млади смелчаци ще са представителите на спортен клуб INSANITY. Новият сезон на Легиона обещава петкилометрово трасе с още повече изпитания от кал, лед и бодлива тел, като част от тях са съвсем нови.

Виктор Асенов e на 20 години, незрящ е по рождение, но заедно с кучето му водач Идалго вече е покорил почти трихилядния връх Вихрен. Според Виктор, когато си на 20 години, вярваш, че можеш да постигнеш всичко. Когато обаче си на 20, а светът е потънал в тъмнина, да запазиш вярата е много по-трудно.

Енергията на Виктор е заразителна. Запалва се по планинарството от статия за най- дългия преход в България – от връх Ком до нос Емине.

Тренира волята си, докато се придвижва в столицата. Двамата с кучето Идалго преодоляват ежедневно препятствия като счупени плочки, липсващи капаци и развалени светофари.

Виктор Асенов не се чувства различен. “Смятам, че всеки може, стига да иска. Има неща, които са по-трудни за мен, отколкото за зрящите, но не трябва да се делим. Всеки трябва да се бори, да се старае да ги постигне”, убеден е младият мъж.

И Виктор се бори – да има учебници за незрящите студенти в университета, срещу отказите на заведения, таксита, магазини да го допуснат заедно с кучето-водач, за правото си да бъде обикновено момче.

“Щастлив съм, удовлетворен съм, някак си изпитвам един вътрешен мир със себе си – един пореден успех, едно такова прекрасно чувство”, споделя той.

Виктор от малък е свикнал да се бори със страховете си. Затова днес вече покорява върхове – Мусала, Черни Връх, Ботев. Следващият своеобразен връх ще бъде Legion Run на 9 юли край София.

18-годишната Калинка Бонева се дипломира тази година. Печелила е първото място на Националната олимпиада по гражданско образование. За Калинка и Карма, пясъчен лабрадор на 4 години, движението не е начин на живот – то е самият живот.

Спортувала е какво ли не – най-вече плуване и лека атлетика, но също и малко скално катерене, езда, стрелба с лък, голбал и други. Една от най-големите ѝ страсти е планината. Разстояния, денивелации, тежки раници и траверси не я плашат.

Следващата и голяма цел е маршрутът Ком-Емине. „Хвърлям се с главата напред във всякакви предизвикателства. Това ме кара да тествам предела на възможностите си, да разбивам собствените си бариери, да надскачам летвите на общественото мнение и да помагам на хората около мен да разберат, че няма значение дали човек вижда или не, когато има големи мечти.

Миналата година летях с парапланер и тогава осъзнах, че ако около мен не се случва нещо екстремно, просто не се чувствам истинска“, споделя Калинка.

Целият ѝ живот е низ от предизвикателства. Когато не тича по планините с кучето си, тя се бори за повече права и равен достъп на незрящите с подкрепата на няколко човека и въпреки липсата на съдействие от институциите.

„Legion Run за мен е едно от тези големи и различни предизвикателства. Знам, че мога, сигурна съм в себе си и в отбора си и се надявам, че ще успеем заедно да направим нещо различно и да накараме не един и двама да се замислят, че човешките възможностите нямат предел“, допълва смелата тийнеджърка.

Още информация и билети за Legion Run може да намерите на:

Сайтът на Legion Run: www.legionrun.com/bg

Страницата на Legion Run София 2016: http://www.legionrun.com/bg/s%D0%B0bitiya/12-bulgaria- sofia

Страницата на софийското събитие във Facebook: https://www.facebook.com/legionrun

И билети в мрежата на: https://www.ticketlogic.bg/legion-run- sofi/28317

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама