Реформаторският блок в Шумен сезира прокуратурата за нарушения във ВиК дружеството

14:15, 16 юни 16 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторския блок в Шумен ще сезира до дни прокуратурата с искане да се възобнови разследването на извършените от ВиК дейности по проекта Интегриран воден цикъл на Шумен.

Това обявиха на пресконференция днес общинските съветници от РБ.

Подобно разследване е имало от страна на прокуратурата в Шумен, но досъдебното производство е било прекратено. Разследването е било започнато след подаден сигнал от инж. Симеон Тодоров с данни за нарушения на ВиК по изпълнение на проекта за Воден цикъл.

Според заключението на прокуратурата целите на проекта. Становището на прокуратурата е направено на база свидетелски показания и според него с проекта са постигнати заложените икономии на вода и след приключване на проекта няма пропадания на асфалтовата настилка.

Това заключение на прокуратурата бе изнесено днес от общинския съветник Добромир Драев.

Председателят на групата на РБ Даниела Русева обясни, че сега те ще сезират прокуратурата като се надяват тя да възстанови разследването на база на доклада на КЕВР, който бе внесен на вниманието на Общинския съвет в Шумен през месец май.

Според доклада на КЕВР, който е изготвен през септември 2015 година и е за дейността на ВИК за 2013 и 2014 година, в Шумен има огромни загуби на вода, нередовни водомери, а освен това са открити и различни пропуски в работата на ВиК дружеството.

Другият стряскащ факт, който Даниела Русева посочи от доклада на енергийния регулатор е, че през 2013 и 2014 година до ВиК Шумен са направени няколко предписания за прехлориране на водата. Водата е била със съдържание на хлор от 0,7 – 0,8 мг/л, докато допустимата норма е 0,3 – 0,4 мг/л.

Даниела Русева посочи, че според специалисти подобно прехлориране на водата, когато тя се използва постоянно, води до увреждане на стомаха и образуване на ракови форми в организма.

Обработката с хлор на водата се прави, за да се намали количеството на бактерии ешерихия коли, обясни Добромир Драев.

Според общинския съветник това означава, че питейната вода в Шумен им някъде допир със замърсена вода и по този начин се застрашава здравето на хората.

Добромир Драев изнесе и информация, предоставена му от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според която ВиК дружеството в Шумен иска разрешение за кредит от 2 млн. лв. и отказва да погасява дължимите суми по сключен от бившия директор Мариян Ганчев т.нар. японски договор.

За японския договор Добромир Драев обясни, че това е първо подобен в България във ВиК сектора. “Това е договор с гарантиран резултат и се практикува в много от развитите страни”, обясни Драев.

Японският договор е на стойност 6 млн. лв. “Това не е кредит, а се плащат от  постигнати икономии. В началото се прави замерване, виждат се загубите, след това се извършват ремонтни дейности, отново се правят замервания и се виждат постигнатите икономии”, обясни Драев същността на договора.

По този договор са рехабилитирани тръби с дължина от 3058 метра, а загубите са намалели със 70%.

Точно по този договор ВиК Шумен отказва да плаща като оправданието е, че няма пари.

“Договорът е сключен с японска фирма, която има намерение да инвестира в България, но след като види как ще се изпълнят задълженията по този договор”, допълни Даниела Русева.

“Сумата, която трябва да се плати по японския договор на ВиК е 5 млн. 57 хиляди като се разплаща по седемгодишна схема. Оскъпяването по договора е в размер на 3,5%. Досега е платена само част от данък добавена стойност, но по договора няма никакви плащания”, допълни Драев.

Добромир Драев заяви категорично, че е против взимането на кредит от страна на ВиК от 2 млн. лв., защото тези пари отново ще бъдат вкарани в цената на водата и ще се плащат от обикновените граждани.

“Никой не е съгласен да плаща сметката на едно лошо управление”, каза Добромир Драев и допълни, че във ВиК дружеството в Шумен трябва да влязат контролните органи и да извършат проверка на дейността му.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама