Българският енергиен холдинг пуска облигации след референдума във Великобритания

15:08, 16 юни 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец Българският енергиен холдинг ще е готов да емитира новата си облигационна емисия. Това съобщи изпълнителният му директор Петьо Иванов по време на международната ядрена конференция на „Булатом“, която се провежда във Ваканционния клуб „Ривиера“ край Варна.

„В момента подготвяме проспекта. Изпращаме го на Ирландската борса, където трябва да бъде презентиран пред инвеститорите. Когато го получат и разгледат, ще ни върнат коментари „под рафта“ и в рамките на три седмици ще имамевъзможност да пласираме емисията“, обясни Иванов.

По думите му има индикации, че ситуацията на международните финансови пазари е благоприятна. Холдингът обаче ще изчака да мине референдумът във Великобритания за излизане от Европейския съюз, насрочен за 23 юни, тъй като има опасения, че резултатите биха могли да повлияят негативно на пазарите.

С емисията БЕХ ще покрие мостовия заем, който беше изтеглен, за да може Националната електрическа компания да плати задълженията към т.нар. американски централи в Маришкия басейн - ТЕЦ "АЕS Maрица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3".

Заемът бе 535 млн. евро, но БЕХ смята да стартира с емисия за 500 млн. евро, посочи Иванов. Той припомни, че през 2013 г. холдингът е предложил емисия за 250 млн. евро, но реалните записвания са били за 500 млн. евро. „Сега обаче действат други фактори, с които трябва да се съобразяваме – ограниченията на инвеститорите за съотношение на дълг към активи, дълг към приходи... Така че дори и да има голям интерес, ние не бихме могли да се впускаме да записваме повече, отколкото ни е необходимо“, обясни Петьо Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама