Рибарско пристанище ще бъде изградено в Каварна

15:23, 16 юни 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публично обсъждане на концепцията за развитие на рибарско пристанище в Каварна се проведе днес. На него присъства цялото рибарско сдружение в Каварна, всички заинтересовани страни, каза за Topnovini.bg след обсъждането кметът Нина Ставрева.

Пред присъстващите администрацията е предложила два варианта. Всички са се обединили около идеята за изграждате на рибарско пристанище на буна 3 и на подводен риф, който да свързва буна 1 и буна 3, а цялата ивица да се превърне в плаж.

По този начин в района на буна 1 ще се оформи плаж с пешеходна зона и на атракции за туристи. Буна 3 пък ще се обособи за рибарско пристанище.

На срещата днес, освен проучване на общината за морското съоръжение, гражданите трябваше да изкажат мнението и за начина, по който ще се обработват отпадъците в рибарското пристанище.

Участниците в обсъждането са поставили въпросите си, подкрепили са решението да стартира процедура по регистриране на пристанището и и са пожелали успех на инициативата.

Регистрираните от рибарското сдружение в Каварна лодки са 117. Участниците в срещата дори са предложили капацитетът на пристанището, което се предвижда да е за 100 лодки, да се увеличи.  

„Рибарите са общност, която е много важна в община Каварна, а рибарството осигурява поминък за голяма част от населението. Затова изграждането на пристанището ще е от изключително значение за тях, ще има стойност и за поколения напред“, сподели кметът Нина Ставрева.

Според предварителни разчети, изграждането на съоръжението ще е на стойност около 10 млн. лева, което не е по силите на Общината да го финансира със собствени средства. Затова ще се търсят други източници за финансиране – основно по оперативна програма „Рибарство“, както и заемен капитал. Вече са водени разговори с Черноморска банка за търговия и развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама