Антикорупционният закон на Кунева мина в бюджетната комисия

16:00, 16 юни 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 11 гласа „за“, двама „против“ и петима „въздържали се“, антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева беше приет от членовете на Комисията по бюджет и финанси в парламента, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Припомняме, че Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание го отхвърли преди месец. Текстовете веднъж бяха отхвърлени и от пленарната зала през 2015 г., но после бяха редактирани и внесени отново. Самата Кунева неколкократно намекна, че приемането на закона й е свързано с продължаващата подкрепа на “Движение България на гражданите” за кабинета.

При представянето на закона в бюджетната комисия, Кунева заяви, че най-голямата новост в него е гражданската конфискация, която не изисквала увеличаване на щата или администрацията. Според нея отнемането на противозаконно придобитото имущество е най-ефективната част и ще направи закона по-силен.

Тя добави, че спазването на препоръките в Механизма би довело до падането му, а и до приемането на страната в Шенген, а това пък от своя страна ще вдигне инвестициите. Кунева напомни, че актовете ще подлежат на съдебен контрол.

По думите й, законът в сегашния си вид е отразил притесненията от предишния вариант какъв да е органът по предотвраятване на корупцията - дали едноличен или колективен. „Целим да има разпознаваема отговорност и с предложението удовлетворяваме исканията на парламентарните групи органът да е колективен с председател и четирима заместници при ясна отговорност“, подчерта Кунева и заяви категорично, че няма никакви възможности за злоупотреба с политически цели със сигналите.

Тя бе категорична, че след приемането на закона, ще може да се мери ефектът от прилагането му. Вицепремиерът даде пример, че КОНПИ има конфискувано имущество за 6 милиона лева за настоящата година до момента, а за миналите две - 26 милиона лева.

Така три от четирите комисии дадоха положително становище, в това число и водещата правна, което означава, че законът вече може да влезе в пленарна зала за първо четене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама