Прилагането на споразуменията от Минск е начинът за вдигане на санкциите срещу Русия, смята Юнкер

16:02, 16 юни 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единственият начин ЕС да свали икономическите санкции от Русия е Кремъл да приложи напълно мирното споразумение за Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на Петербургския международен икономически форум.

„Следващата стъпка е ясна – пълно прилагане на споразумението, нито повече, нито по-малко. Това е единственият начин да започне нашият разговор и единственият начин да се вдигнат икономическите санкции, които бяха наложени“, посочи той.

„Ние отдавна обсъждаме нашите взаимоотношения с Русия. Важно е да говорим с Русия, с нейното ръководство и с нейния народ. За някои тази мисъл е радикална, но за мен тя е здрав разум“, допълни Юнкер, който ще проведе среща с руския президент Владимир Путин.

Юнкер отново призова Великобритания да остане в ЕС, предупреждавайки, че ще настъпи несигурност, която може да бъде предизвикана от „Брекзит”.

След появилите се коментари относно участието му в ежегодния икономически форум в руския град Санкт Петербург Юнкер заяви, че е разумно да се разговаря с Москва, въпреки напрежението заради украинската криза. Той поясни още, че е наясно, че някои хора не одобряват посещението му в Русия за провеждане на разговори в момент, когато санкциите на ЕС срещу Москва остават сила, но според него той е взел правилно решение.

Той добави, че очаква „откровени” разговори с руския лидер Владимир Путинпо редица въпроси. Отношенията между ЕС и Русия не са се влошили необратимо и трябва да бъдат оправени, убеден Юнкер.

"Русия има възможност да работи съвместно с ЕС като партньор", добави шефът на ЕК, подчертавайки, че страната има задължението да използва властта и силата си за по-добри неща.

"Ако нашите отношения днес са проблемни и белязани от недоверие, те не са безвъзвратно прекъснати. Трябва да ги оправим, вярвам в това. Винаги съм вярвал в силата на диалога. Когато нашите отношения са напрегнати, трябва да продължим да разговаряме. Дори когато икономическите санкции са в сила, трябва да оставим вратата отворена. И ако днес съм тук с вас, то това е заради искането ми да изградим мост", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама