Плащаме 550 милиона евро заради спрения строеж на АЕЦ "Белене"

16:03, 16 юни 16 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
550 милиона евро ще плати България заради спрения строеж на АЕЦ "Белене". Това стана факт след окончателното решение на Арбитражния съд при международната търговска палата, а новината бе съобщена от представители на "Росатом" пред медиите в Русия.

Руската компания депозира пред съда иск за обезщетение в размер на 1.2 милиарда евро, след като правителството практически се отказа да продължи осъществяването на проекта за Втора атомна централа у нас през 2012 г., припомнят от "Дневник".

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че най-лошите му опасения не са се сбъднали и той лично е доволен от обективността на арбитража. Според него решението на съда дава още две възможности на България - да закупи поръчания от Русия реактор или да го препродаде на друга страна. Вторият сценарий обаче може да стане само след преговори между НЕК и "Атомстройекспорт".

Енергийният министър Теменужка Петкова подкрепи думите на Борисов и на свой ред оцени решението като обективно. Тя коментира пред БТА, че е логично да си платиш за нещо, което така или иначе си поръчал.

Петкова допълни, че следващият етап от драмата с Втората българска АЕЦ е връчването на съдебното решение на НЕК. Тя уточни, че към момента то е получено единствено на електронната поща на компанията.

НЕК предвиждат подробно запознаване с детайлите и срещи с "Атомстройекспорт" за доизясняване на позициите. Идеята е да се стигне до решение, изгодно и за двете страни. Министърът заключи, че най-важното е, че НЕК ще заплати единствено за произведеното оборудване, като няма да плаща за неустойки, пропуснати ползи, глоби и др.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама