Създават 6 спецзвена в страната, които ще дават оценка за паметниците на културата

17:50, 16 юни 16 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще бъдат създадени шест специализирани звена на територията на страната, които ще дават разрешение за реставрацията на паметници на културата. Това бе прието от парламентарната Комисия по култура и медии, която разгледа на второ четене промените в Закона за културното наследство, внесен от ГЕРБ. Целта е да се улесни работата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който годишно отговаря за повече казуси, отколкото може да обработи. 

 

В рамките на утвърдената численост на общинската администрация се създават звена в плановите икономически райони, определени в Закона за регионалното развитие. Те ще бъдат както следва:

За Югозападен район – Столична община; за     Южен централен район – община Пловдив; за Югоизточен район – община Бургас; за Североизточен район – община Варна; за Северен централен район – община Велико Търново; за Северозападен район – община Плевен.          

 

Във всяко звено ще работят най-малко трима души, които ще издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории „световно“ и „национално“ значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.

 

Депутатите приеха и наказанията за служителите, които не изпълняват задълженията си. Те ще се наказват с глоба в размер от 500 до 3 000 лв., а при повторно нарушение - с от 5 000 до 10 000 лева.

 

Който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата, ще се наказва с глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв. 

 

Едноличните търговци и юридическите лица ще се наказват с от 15 000 до 30 000 лв. глоба. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама