Йоханис: Не съм говорил за флотилия, а за съвместни учения в Черно море

18:24, 16 юни 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм разбран правилно. Аз говорих само за съвместни учения, а не за сформирането на военна флотилия на Румъния, Турция и България в Черно море.

Това заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис по повод на разпространена информация по този въпрос от "24 часа". Държавният глава на северната ни съседка бе на посещение в гр. Мартен край Русе, където се изгражда междусистемна газова връзка между двете държави, минаваща под река Дунав.

"Спрете всякакви спекулации, че ще се правят флотилии насочени срещу някого, заради някого", заяви по-рано днес по тази тема президентът на България Росен Плевнелиев в съвместно изявление с премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Аз представих предложение на президента и на министър-председателя за съвместни учения между силите на Румъния и България и евентуално на други страни. Идеята се лансирана от около година. Оттогава сме имали дискусии по темата. Практически става дума за морски учения и маневри, които може да са под шапката на НАТО, защото на практика Румъния и България, а и Турция, която също е черноморска страна, сме членове на НАТО", коментира още Йоханис.

Той сподели, че по всяка вероятност неправилно е била разбрана думата флотилия.

"НАТО не желае да създава и да поддържа в Черно море такава флотилия или флота", смята румънският президент.

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама