Газовата връзка Румъния - България готова до края на годината, свързват я с Унгария и Австрия

19:06, 16 юни 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Този обект е много важен за Румъния и за България. Запознах се с плановете за работа и съм уверен, че до средата или до края на август ще има първи резултати. До края на годината трябва да е готова цялата работа".

Това заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис, който проследи отблизо изграждането на междусистемна газова връзка между северната ни съседка и България в гр. Мартен край Русе.

Връзката е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км са на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км - подводен преход през река Дунав - основен и резервен газопровод. Максималният проектен капацитет на междусистемната връзка е 1.5 млрд куб. м на година при работно налягане Pn 54 бара, а диаметърът на тръбата е DN 500.

Към настоящия момент са изградени и приети газоизмервателни станции (ГИС) Русе и Гюргево, както и наземните участъци от газопровода на територията на двете държави. За изградените съоръжения на българска територия дори вече има издадено разрешение за ползване, а още преди година е подписан и констативен акт обр. 15 за установяване годността за приемане на изградената оптична кабелна линия от прехода под река Дунав на българска територия.

Клаус Йоханис добави, че предстои свързването на този обект с газопровода БРУА, включващ България, Румъния, Унгария и Австрия, който "също се планира много усърдно".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама