Деца от Добрич учат нашенчета в Лондон да бродират шевици

19:31, 16 юни 16 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деца от Добрич учиха връстници от "Другата България" да бродират шевици, да майсторят прабългарски кожени шапки, стрели, играчки.

В Добрич те посещават кръжока "Български искрици" във Възрожденското училище. Той е създаден по идея на Магдалена Петрова от "Българска шевица" с подкрепата на Капка Кръстева - учител в ОУ "Хр. Смирненски" и Регионалния исторически музей в Добрич.

В Лондон децата са представили българската традиция и история пред наши сънародници там и са запалили българската искра сред децата в две български училища - "Васил Левски" и "Розова долина". Пред тях те са показали българската шевица, както и изработката на пунга, която прабългарите са ползвали вместо джоб в миналото. Гостуването е било по покана на директора на двете български училища - Милена Везенкова.

Тя е българка, която е развила бизнес в Лондон, след което решила да създаде и българско училище, а малко по-късно направила и още едно.

Децата споделиха, че връстниците им в Лондон не само са се включили в изучаването на прав, полегат и кръстат бод, но и са направили снимки с телефоните си на българските везма. Момченцата пък са демонстрирали направата на пунга - предшественик на съвременния джоб. Малката кесийка с връвка е била особено популярна сред нашите предци - прабългарите и тя се изработвала от кожа и връв. Малчуганите знаят още как да си направят и стрели, калпак и още много други предмети от бита на българите в миналото. Михаела - деветокласничка от ФСГ "Васил Левски", е представила българските танци и е спечелила и грамота във втория фолклорен фестивал, организиран Петко Праматаров в Лондон, който е хореограф и основател на  фолклорен клуб "Приятели".

Освен в Лондон, българските искрици вече са запалени от участниците в кръжока, и в Тараклия, където вече има кръжок "Българско слово".

Училището събира всяка неделя трийсетина ученици. Тъкачката в етнографския комплекс "Старият Добрич" Магдалена Петрова, която подкрепя децата и ги приобщава към народното творчество, обещава да среща младите майстори от България и от "Другата България" всяка година през юни.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама