Безценни знания, контакти и емоции получиха студенти от Русе по програма „Еразъм“

19:40, 16 юни 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама възпитаници на Русенския университет, участвали в мобилности по програма „Еразъм“ (кратко обучение в чужбина), разказаха днес впечатленията си от местата, които са посетили и от наученото в чуждите университети.

Десислава Илиева, бакалавър по Международни икономически отношения (МИО), е участвала в мобилност в Прага, в Czech University of life sciences (Чешки университет за науки за живота).

Преди да направи презентацията си, която е част от дейностите по третата международна академична седмица по програма „Еразъм“ в РУ, минаваща под мотото "Новият дневен ред на европейските институции за висше образование", Десислава разказа пред журналисти за впечатленията си от престоя и обучението в столицата на Чехия.

Тя коментира, че е доволна от видяното и преживяното, а чисто академично, обучението там е много по-различно от тук, поради което й е било трудно да намери предмети, които да заимства, за да са й полезни в бъдеще.

В централноевропейската страна за бакалавър се учи 3 години, разказа тя, а в България четири. Освен това там учат неща, които тук се изучават на ниво икономически техникум. Затова й се е наложило да вземе магистърски дисциплини, за да може да завърши курса си на обучение.

Друго, което й е направило вречатление е, че в университета, в който е била, има организирана мобилност и на преподаватели и то не само от ЕС, а от цял свят. Най-голям е бил броят на преподавателите от САЩ.

Още една разлика е, че в България по един предмет преподават един водещ дисциплината и един асистент, а в Прага е имало по 4 преподаватели по един предмет, като всеки от тях е товарел студентите с учене и изпити. Обучението обаче е било по-практически насочено, отколкото у нас.

Тя сподели, че в бъдеще иска да се занимава с междукултурните отношения, затова и се е насочила към обучението по програма „Еразъм“, а отделно от него си е харесала магистърска програма в Русенския университет, която е насочена към този тип работа. Иска и реализацията й да е в България.

Другият младеж, който сподели своя опит от обучение в моблиност по програма „Еразъм“, е Златан Илиев, магистър по компютърни системи и технологии. Той е бил в Берлин два пъти – веднъж на обучение и веднъж на практика. Избрал е столицата на Германия, защото е учил немски в средното училище и е искал да задълбочи знанията си по езика.

Той коментира, че обучението му е дало различна перспектива, както и увереност да се чувства по-смел, да търси нови възможности и да се насочи към областта, в която иска да работи.

Златан също е открил много разлики в преподаването в Германия и България, например там то е насочено по-практически, са наблюденията му.

Бил е във висше училище, с което работят много фирми и след завършването на всеки випуск, те избират студенти, които смятат за подходящи бъдещи служители и ги вземат на работа.

В Берлин младият човек се е запознал с много нови хора, коментира той, създал е и професионални контакти. Би искал да работи в България, като обмисля възможност за съвместна работа с хората, с които е работил по време на мобилността, тъй като програмирането дава възможност за работа и от разстояние, коментира още той.

Изводът на Десислава и Златан е, че едно от лицата на Русенския университет е да подготвя студентите си и едновременно с това да им дава възможност да се учат допълнително, практикувайки мобилност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама