Жители на четири блока в „Славейков” на бунт срещу започващ строеж край домовете им

20:05, 16 юни 16 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живущи в блоковете 1, 1Б, 1В и 2 в бургаския комплекс „Славейков“ излязоха на протест, за да защитят зелената площ край домовете си. Причината е, че там предстои да започне строителството на нова сграда. Парцелът е ограден от няколко дни. Фирмата, която ще строи, е „Билдинг – ТД” ЕООД от Сливен. Разрешението за строеж е от 2013 година. Сградата, която предстои да бъде издигната, ще представлява 7-етажна жилищна кооперация с подземен паркинг. За случая намиращите се на терена дървета ще се наложи да бъдат премахнати. Това и още много факти подразниха хората, живеещи в съседните блокове, а децата, които си играеха, скандираха „Искаме си площадката”. На място имаше и няколко полицейски служители, които охраняваха протеста.

„Аз като малък съм играл футбол тука. Тези дървета ние сме ги садили навремето. Сега съм в ролята на родител и мисля за бъдещето на детето ми. Няма да има къде да си играе. Детските съоръжения, които са наблизо, не са ремонтирани от години, единствено се пребоядисват”, сподели Стамат Папрянов.

Според него, това застрояване на зелените площи  на първо място е безотговорно от страна на Общината, второ – това е престъпление срещу живущите наоколо, както и срещу природата.

Протестиращите недоумяват защо трябва да се издига поредната сграда, вместо на нейно място да се направи нормална детска площадка или пък просто тази площ да си остане свободна.

„Сега ще ни препречат и изгледа като построят този блок. Ще се вдига всеки ден в продължение на много време неприятен шум и пряхоляк”, оплакват се хората.

Те посочиха, че никой не е обсъдил с тях предварително, че на това място ще се издига 7-етажен блок. Преди да бъдат сложени огражденията, не е имало никаква уведомителна табела относно строежа.

За момент, по време на протеста, напрежението се вдигна, тъй като децата ритаха по поставените огради с топка, което принуди един от полицаите да им направи забележка. Това обаче не се хареса на един от протестиращите и той влезе в конфликт със служителя на реда. Няколко минути след това страстите утихнаха и протестът продължи спокойно.

Това не е единственият случай, когато граждани се вдигат на бунт по повод започващо строителство на сграда. Припомняме, че през месец април тази година други жители на същия комплекс излязоха на протест пред блок 87, за да изразят недоволството от издигането на нов блок близо до техния. Целта на протеста бе да се обърне внимание на изчезващите междублокови пространства, паркинги и градинки, както и да се постави акцент върху презастрояването на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама