Георги Господинов: „Шамарената фабрика“ все още работи

22:10, 16 юни 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-издаваният български писател след 1989 година Георги Господинов представи кратка видеоинсталация „Шамарена фабрика“. С нея авторът се обръща към образи и ситуации от стари български филми, за да събуди размисъл за насилието над деца.

След прожекцията на кадрите Господинов разказа пред събралата се аудитория, че идеята му е отдавна и е тръгнала от фразата „шамарената фабрика“, която е от времето на хората от неговото поколение. „Тя е нещо като мантра от късния соц. Шамарената фабрика е абсолютно българско изобретение – нещо като чушкопека. Само че аз не се гордея с него, а малко се срамувам. Ако имате памет за свой шамар, дайте да съберем тези истории. Подозирам, че тази шамарена фабрика не е затворена днес“, заяви писателят.

Той посочи още, че през 2012 година има изследване, което казва, че 68% от днешните родители одобряват шамара и издърпването на ухо. Според него тези 68% са именно хората от неговото време.

„Правим инсталацията, за да не се превърнем в шамарени фабрики самите ние. Проектът трае точно 3,14 минути. Това число е особено и безкрайно“, подчерта Господинов.

Филмите, които са използвани в инсталацията са „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“, „С деца на море“, „Войната на таралежите“ и „Вилна зона“.

"Шамарената фабрика" отдава почит и на българското кино от 60-те и 70-те, което едновременно остро и чувствително е запечатало сцени на "минимално насилие" над деца, някои от тях класически за българските кино зрители.

Проектът на Господинов е със социален ангажимент, който е отворенкъм настоящето и провокира към откровен разговор за насилието над деца и между деца в България.

Техническата реализация на проекта е на Калин Серапионов, а звукът на Досьо Амуджев. Видеоинсталацията може да бъде видяна до 26 юни в галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама