Откриха светилище и крепост, подобни на Перперикон край село Ангел Войвода

07:32, 18 юни 16 / Култура 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникален античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време, изследват археолози в местността „Хасара”, недалеч от село Ангел войвода, Община Минерални бани.Районът има огромен туристически потенциал, който може да бъде съпоставим в близко бъдеще с открития като Перперикон и Татул.

 

Разкопките се провеждат в местността „Хасара” край с. Ангел войвода.

 

„Тук се разкрива и римска крепост, с множество скални ниши, символичен гроб, имало е и църква, за което свидетелства безспорен олтар”, обясни ръководителят на екипа на разкопките доц. д-р Здравко Димитров. Той е археолог от Националния археологически институт и музей на БАН. „Олтарът, може да се реставрира, понеже е добре запазен. Църквата е от края на IV-V век, когато е най-ранният период от приемането на християнството”, убеден е археологът.

 

В района на църквата са намерени керамични съдинки и стъклени чашки, които са ползвани за църковни ритуали. На метри от нея се намира ритуален гроб, до който се стига по изсечени стъпала.

Малко по-надолу са многобройните скални ниши. Под тях има и огромен каменен диск, за който се предполага, че е слънчев часовник.

 

Тракийският античен комплекс край с. Ангел войвода е огромен по размери, тепърва предстои разкриването му, но това е свързано с много работа през следващите години, смята доц. Здравко Димитров.

 



 

За първи път професионалните разкопки на този комплекс са започнали преди месец.

 

„Поех предизвикателството, понеже имах информация за обекта от кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер”, обясни доц. Здравко Димитров. Освен екипа от трима археолози, в разкопките участват местни хора от Минерални бани и от близките села. 

 

Проучването на светилището и крепостта „Хасара” могат да се превърнат в близко време в културно-исторически паметник не само от регионално, но и от национално значение.

 



 

Доц. Д-р Здравко Димитров има богат опит в подебни експедиии. Той е един от научните работници, които са работили от самотон начало на проучванията на Перперикон и други важни исторически обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама