Илиян Василев: Руски инструктори обучават националистически групи у нас

09:09, 18 юни 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България се обучават националистически групи от руски инструктури. Те ги обучават да защитават от бежанците и от Турция. Това каза бившият посланик на България в Русия Илиян Василев по "Нова телевизия". Той разкри, че знае за две групи от по няколко хиляди души, които са тренирани.

Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че не иска война в Черно море, като изрази и категоричния си отказа да има обща флотилия на България, Турция и Румъния в региона. "Това звучи като неновина. Борисов казва, че не иска да има война в Черно море, което означава, че някой иска", коментира дипломатът.

"Вероятно няма да има флотилия, а морска група кораби и тя няма да бъде насочена срещу Русия, а ще бъде мироопазваща и ще провежда учения", коментира ситуацията пък журналистът Елена Йончева.

Тя разказа, че още януари месец Румъния прави предложение за военно присъствие в Черно море на среща на НАТО. По-късно министърът на отбраната Николай Ненчев казва, че е създадена работна група, за да уточни детайлите, а на 20 май външният министър Митов казва, че между България Румъния и Турция се водят преговори за създаване на обща военна група, което е потвърдено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Новината е, че нещата бяха казани от премиера с истинските им имена", коментира Йончева като допълни, че Борисов е казал нещата така, защото осъзнава в какъв конфликт може да бъде въвлечена България .

Според Василев войната върви против нас и без наше участие, а инициатор на тази война е сила извън НАТО. "Има конфронтация между Русия и Турция, в която правим всичко възможно да не влизаме. Отговорът е да се изолира възможността Русия да въздейства върху държавите от региона", допълни той. По думите му не трябва да се поддаваме на внушения от хора, части от политическия елит и обществото, които са ментално извън НАТО и не могат да припознаят Русия като заплаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама