7 колектива от пет етноса ще покажат изкуството си на фестивал

09:20, 18 юни 16 / Култура 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
11-ото издание на Националния фестивал на етносите „България за всички“ ще се проведе днес и утре във Варна. Негови организатори са Министерството на културата, Община Варна, фонд „Култура“, Дворецът на културата и спорта и варненското Народно читалище „Христо Ботев 1928“.

Стартът на шареното събитие ще бъде даден в 19 ч. Участниците във феста ще дефилират от входа на Морската градина до Летния театър, където ще покажат изкуството си в концерт. Шоуто ще започне около 20 ч. Още един концерт ще могат да видят варненци и гостите на града в неделя. Той ще е от 16,30 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина.

Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ при Общинския детски комплекс ще вземе специално участие в събитието. Гост на фестивала пък ще е Младежкият танцов ансамбъл „Лепениотис“ към Сдружението на каракачаните в Ксанти, Гърция, с художествен ръководител Анастасия Гянопулу.

В Националния фестивал на етносите „България за всички“ ще участват 7 колектива от пет етноса. Арменският ще е представен от танцов ансамбъл „Гаяне Марашлян“ при народно читалище „Свети Саркис 2007“ Варна с ръководител Мери Сеферян, влашкият – от фолкорна група „Дунавски ритми“ при НЧ „Пробуда 1925“ в село Байкал, Плевенско, с ръководител Красимира Боянова-Дамянова.

Представител на гръцкия етнос е вокална група „Одесос“ при българо-гръцкото дружество „Одесос“ във Варна с ръководител Нина Богданова, а на ромския - ансaмбъл „Шукарипе“ („Красота“) при НЧ „Симона 2002“ София с ръководител Георги Баков. Турският етнос ще е представен от групата за народни танци „Карадениз“ при НЧ „Баръш 2004“ Долни чифлик с ръководител Расим Расимов и групата за любими, незабравими песни „Романтика“ при НЧ „Гюнеш 2012“ Русе с ръководител Небахат Карова. Фолклорната група „Дунавски вълни“ при НЧ „Георги Бенковски 1937“ Русе с ръководител Мирбан Османова ще покаже турски и гръцки ритми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама