Русия не се е отказала от “Южен поток”, увери Путин

10:42, 18 юни 16 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин заяви, че проектът "Северен поток 2" е търговски и властите на Русия нямат отношение към него. Путин каза още, че "Южен поток" никога не е бил смятан за алтернатива на "Северен поток" и отново подчерта, че Русия не се отказва напълно от него. Русия не се отказва и от транзита на газ през Украйна, каза още президентът.

Ако, да речем, украинските партньори ни предложат икономически целесъобразен проект, и този проект гарантира сигурността на доставките и икономическа изгода, ще работим с Украйна, допълни той, предава БНР.

Владимир Путин се срещна с директорите на водещите световни информационни агенции и отговори на актуални въпроси. Срещата беше в рамките на Световния икономически форум в Санкт Петербург и организирана от ТАСС.     

Путин заяви, че ще работи с новия американски президент, независимо кой е той, но изрази съжаление, че отношенията с Русия се експлоатират толкова много в предизборната кампания на САЩ.

Наистина е жалко, че руската карта се използва като някаква разменна монета в почти всяка предизборна компания в Съединените щати. Според мен това е изключително контрапродуктивно.

Руският президент коментира и бежанската криза в Европа:

Още преди десет години казах на европейските си приятели, че либералният модел на изграждане на общество, основаващ се на интересите на мигрантите, изглежда красиво, но в крайна сметка ще разгневи местното население. Всичко трябва да се прави постепенно, без бързане и да се приема количество мигранти, което може да адаптирате в страната си.

Президентът изрази мнение, че системата за противоракетна отбрана на САЩ, която се разполага в Европа, има потенциала да се превърне в настъпателна система и може да се използва срещу Русия, тъй като, по думите му, ядрена заплаха от Иран вече няма.

Сигурен съм, че трябва да отговорим на това. И знам, че пак ще ни обвинят в агресивно поведение, макар нашите действия да са само отговор. Ние обаче трябва да осигурим не само своята безопасност, но и стратегическия баланс в света, подчерта Путин и добави, че именно този стратегически баланс е спасил света от сериозни въоръжени конфликти през последните 70 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама