Мрачна прогноза за британската икономика при Брекзит

12:12, 18 юни 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, която може в най-лошия случай да изпадне в рецесия идната година, предупреди Международният валутен фонд, цитиран от БТА.

В случай, че на 23 юни британците се произнесат за излизане от ЕС, това ще доведе до продължителен период на несигурност, който може да натежи върху доверието и инвестициите и да засили нестабилността на пазарите.

МВФ е изготвил и два сценария в случай на Брекзит. В първия, който е по-малко неблагоприятен, растежът на британската икономика ще бъде 1,7 процента за настоящата година вместо прогнозираните 1,9 процента и 1,4 процента догодина вместо прогнозираните 2,2 процента. Безработицата ще бъде 5 процента за настоящата година и 5,3 процента за идната години.

Според по-неблагоприятния сценарий в случай на Брекзит британската икономика ще изпадне в рецесия с растеж от минус 0,8 процента, преди да се възстанови до растеж от 0,6 процента през 2018 г., безработицата ще бъде 6 процента догодина и 6,5 процента през 2018 г., а инфлацията ще скочи на 4 процента догодина вместо прогнозираните 1,9 процента.

Ако британците се обявят за Брекзит, то Лондон ще трябва да проведе с Брюксел сложни преговори за уточняване на условията за напускане на съюза и за дефиниране на нови политически, юридически и търговски връзки между Великобритания и 27-те страни, оставащи в ЕС.

Вчера във Виена директорката на МВФ Кристин Лагард призова избирателите да гласуват за оставане в съюза, като изтъкна силните британски връзки с континента и увеличаването на търговията в резултат на членството, предаде ДПА.

Същевременно от ново допитване до общественото мнение на социологическата фирма Би Ем Джи за в. "Хералд" става ясно, че привържениците на оставането в ЕС имат почти 7-процентна преднина пред привържениците на Брекзит, предаде Ройтерс.

Допитването е било направено по телефона от 10 до 15 юни. Анкетирани са били 1064 души. От тях 53,3 са казали, че ще гласуват за оставане, а 46,7 процента за излизане от ЕС.

В друго допитване на същия институт, но извършено онлайн, привържениците на Брекзит имат 10-процента преднина пред тези, които са за оставане (тоест 55,5 срещу 44,5 процента).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама