С изложба на автентични български носии стартираха семейните съботи в горнооряховския музей

13:33, 18 юни 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
17 женски и 2 мъжки носии от различни фолклорни области на България показва изложба, която днес бе открита в горнооряховския музей. Костюмите са част от личната колекция на народния певец Петър Георгиев от Писарево. Един от най-старите образци показани на изложбата е харцойска носия от с. Белцов, община Бяла. Тя е изключително трудна за изработка, заради бродерията на ризата, която се прави със специални бодове, разказа Петър Георгиев.

В изложбата посетителите могат да народното облекло от Тракия, Добруджа, Централна Северна и Северозападна България. Някои от областите са представени чрез различните видове носии, битували в тези краища. Показани са образци на традиционното облекло от втората половина на ХIХ век, а също така и носии от началото на миналия век. Колекцията включва избрани български дрехи, носени както през летния, така и през зимния сезон. Два от костюмите в експозицията са запазени от родното на Петър Георгиев село Писарево. В изложбата са показани също и накити от мъниста – реплики на оригинали от различни краища на България.

Изненада за гостите бе най-новият костюм в колекцията на Петър Георгиев – женска носия от с. Басарбово, Русенско. Костюмът е подарен преди три дни от семейството на Иванка и Георги Йовчеви и се показва за първи път пред публика и то от жив манекен. Заедно с красивата Лидия, която представи басарбовската носия дефилира и едногодишната й дъщеря Дивна, също издокарана във фолклорен костюм.

Изложбата започна с изпълнение на Група за изворен фолклор при КП „Янтра – 96” в Писарево и бе открита от директора на Историческия музей Пламен Мадемов. Той сподели пред гостите, че експозицията от традиционни народни носии ще остане през цялото лято и ще представлява част от атракциите за предстоящото трето издание на „Семейни съботи в музея”. Сред гостите на откриването бяха и част от дарителите на народните носии – Венетка Тодорова от Белцов, Стефка Йорданова от Паламарца, Поповско, както и семейство Йовчеви от Басарбово.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама