Хора с увреждания от страната пеят и танцуват на фестивал в Разград

13:43, 18 юни 16 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разград и Лудогорието посрещнаха днес гостоприемно и приветстваха с добре дошли участници и гости в първото издание на националния многожанров фестивал за хора с увреждания. Организатор на събитието под мотото „Един ден в Лудогорието” е разградската структура на Съюза на инвалидите в България. 

Празникът започна с водосвет за началото на празника и за здравето на всички гости и жители на Разград, отслужен от  архиерейския наместник отец Георги.

Поздрав към участниците и гостите на фестивал отправи кметът на общината д-р Валентин Василев, под чийто патронаж се провежда събитието. Той пожела на всички успешно представяне, приятни мигове сред приятели, да останат с добри впечатления от фестивала и той да стане традиционен . „Днес, вие ще бъдете доказателство, че когато хората са заедно, въпреки трудностите, могат да направят чудесни празници”, каза още кметът.

На сцената на Ронда в Градския парк  до късно през деня със свои изпълнения ще се представят клубове към Съюза на инвалидите в България от Разград, Девня, Дългопол, Сребърна, Тутракан, Кубрат, Беловец, Божурово, Иваново, Исперих, Тетово, Трявна и др. Участие в проявата ще вземат също  Колективът за изворен фолклор към читалище „Напредък“ в Разград и ДЦВХУ „Подай ръка“.

Първи на сцената се изявиха домакините от Вокална група „Детелина“ към разградската организация на Съюза на инвалидите в България с председател Иванка Петкова.

Фестивалът няма конкурсен характер. Целта на проявата е да се даде възможност и мотивация за товрческа изява и пълноценно участие в съвременния културен живот на хората с увреждания, да се повиши тяхното лично самочувствие и да се спомогне за преодоляване на социалната изолация чрез изразните средства на изкуството. „Многообразието в света ни учи да сме толерантни и ни показва колко пъстър е животът и колко много и различни начини има да изразим себе си. Важно да се научим да споделяме света на хората, различни от нас, защото той може да ни даде много”, споделиха инициаторите на фестивала.

За всички участници са осигурени грамоти и символични подаръци, а след края на фестивала ще има гала вечеря.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама