Евентуален Брекзит не е опасен за България, смята Владислав Горанов

15:16, 18 юни 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на финансите Владислав Горанов не вижда съществен проблем за България в дългосрочен план, ако Великобритания реши да излезе от Европейския съюз. Той заяви, че очаква “краткосрочно объркване на пазарите и панически действия, които са обичайни при подобен катаклизъм”.

Пред “Дарик” Горанов допълни още, че ако евентуално Великобритания напусне Съюза, то може да има промяна в еврофондовете. “Нетният принос на Лондон е между 7 и 9 млрд. евро годишно”, припомни той.

Министърът обаче би заложил, че страната ще реши да остане в съюза, макар повечето от колегите му да са притеснени и да се готвят за негативен сценарий.

Горанов коментира още, че резервите в приходната част на бюджета и надсъбраните приходи ще отидат за намаляване на дефицита. Той посочи, че се поддържа добро темпо на събираемост на приходите. Само от данъци и осигуровки към 16 юни са събрани с около 1,3 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година. Координацията между службите и волята за противодействие на укриването на доходи и данъци дава резултати, каза той.

От думите му стана ясно, че през 2017 г. повече средства ще бъдат заделени за образование и армията.

Що се отнася до разходната част на бюджета, според него тя няма да бъде надхвърлена. Всички разходи през тази година, които могат да се спестят, ще бъдат спестени, увери той. Горанов подчерта, че увеличаването на държавния дълг, за което опозицията упреква правителството, се е случило заради фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.

Той допълни, че изменението на фискалния резерв за периода 2014-2016 г. показва, че почти целия ръст на дълга в момента е в резерва, а не е похарчен. Горанов обясни, че през 2014 г. държавата не е била подготвена да се справи с проблемите във финансовата система. "Затова целта в момента е да имаме резерви, с които да реагираме при необходимост след стрес тестовете на банките. Процесът не е политически, а замитането на проблемите през годините доведе до това сега”, поясни финансистът.

Финансовият министър успокои, че не се очертава увеличаване на данъците извън планирания ръст на акцизите съгласно изискванията на ЕС и осигурителните вноски за пенсия. Той подчерта, че ще се търси вариант за увеличаване на разходите за образование. През 2017 г. ще се вдигне вноската за работещите българи, както и акцизът на цигарите, припомни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама