“София Прайд” започна с минута мълчание за Орландо (снимки)

18:21, 18 юни 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционният вече “София Прайд” тази година започна с минута мълчание за убитите преди почти седмица 49 души в гейклуб в американския град Орландо. Въпреки високите температури и жаркото слънце в столицата се събраха стотици българи с нетрадиционна сексуалност, както и техни приятели и членове на семействата им. Именно под надслов “Родители, приятели, съюзници” се провежда тазгодишният прайд. Гости са и посланици на европейски държави, които дойдоха, за да засвидетелстват нуждата от повече толерантност към различните. 17 посланици изразиха подкрепата си за шествието вчера.



Столичният общински съветник от партия „Зелените“ Иван Велков поздрави участниците и им пожела догодина да са още повече и да бъдат все по-силни и стилни. 

Шведският посланик у нас Луизе Бергхолм доведе двама шведски полицаи, които се борят именно с престъпления от хомофобски подбуди. 

Посланикът на Израел у нас призова да живеем за да се обичаме, защото любовта ще победи. Германският дипломат обяви, че вярва в толерантсността на човечеството. Заместникът на посланика на САЩ посочи, че президентът на щатите Барак Обама е обявил месец юни за месеца на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

„Любовта е любов и никой не трябва да бъде съден за друго освен за личните си качества“, каза той. 

Без промяна заради липсата на чуваемост от обществото и политиците остават исканията на участниците в “София Прайд”.

Те искат промяна в Наказателния кодекс и нова законова рамка за престъпления, свързани с омраза на основа сексуална ориентация. Сред исканията са им и разрешение еднополови двойки да могат да сключват граждански брак, да могат да сменят пола си в документите за самоличност и да отглеждат деца.



В същото време от НДК тръгна група, която протестира срещу провеждането на “София Прайд”. Присъствието на служителите на реда около паметника на Съветската армия бе осезаемо, като бе опъната полицейска лента около периметъра на прайда. Конна полиция също съблюдаваше за реда, а достъпът до мероприятието бе подлаган на контрол и от самите организатори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама