Обвинените в опит за убийство на Митьо Очите получавали заплахи за живота си в затвора (допълнена)

19:11, 18 юни 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Иванчев и Радослав Димитров, които са обвинени в опит за убийство на Димитър Желязков-Митьо Очите, са получавали заплахи за живота си в бургаския затвор. Това споделиха самите те и адвокатите им днес по време на съдебното заседание в Бургаския окръжен съд, където се гледаха мерките им за неотклонение.

„Не се признавам за виновен. Не съм застрашил живота на никого. Искам да ми бъде наложена мярката „домашен арест“. От съседните килии в затвора имаше заплахи, че ще ме бият, както и други работи“, каза в съдебната зала Иванчев и добави, че му била открадната златна гривна там.

Другият обвиняем – Радослав Димитров, също поиска да му бъде наложена мярка „домашен арест“.

„До момента съм си изкарвал прехраната с честен труд. Не съм участвал в това престъпление. Никога не съм се укривал за нищо. Винаги съм съдействал на полицията“, бяха думите на Димитров.

Техни защитници са Калин Георгиев и Росен Петров от Варна, тъй като никой бургаски адвокат не се е съгласил да поеме защитата им. Те също поискаха от съда на клиентите им да бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Георгиев и Петров изтъкнаха факта, че по оръжието, с което се предполага, че е стрелял Иванчев, е намерен ДНК материал на Никола Маринов–Магарето.

Държавното обвинение обаче не е съгласно с това и счита, че на двамата обвиняеми трябва да се наложи най-тежката мярка – „задържане под стража“. Според прокурора съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

„Считам, че Иванчев е извършил престъплението, в което е обвинен. Това се доказва и от разпитаните свидетели. Установено е, че той е стрелял с пистолет „Макаров“. ДНК експертизата сочи, че той е бил в ръцете на обвиняемия“, каза прокурор Ангел Ангелов.

Той посочи, че Георги Иванчев е бил осъждан за друго престъпление преди време. Тогава получил година и 4 месеца затвор, изтърпяването на което е отложени с три години.

Относно Радослав Димитров прокурор Ангелов също заяви, че събраните доказателства сочат, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. Това се доказвало от направения оглед на местопрестъплението и намерените гилзи на мястото, посочено от разпитаните очевидци, които впоследствие са разпознали Димитров.

„Недоумение буди това, че в ресторант „4 you“ се насочват около 30 човека, които нямат никаква резервация. Едното лице е било по шорти и бронежилетка, с пура в устата. Какво налага това движение на маса лица? И то в един от световноизвестните курорти у нас Слънчев бряг. Нека да се има предвид, че обвиняемите често са ходили в заведението. Начинът на придвижване на въпросното лице Желязков и свитата му предполага най-малкото резервация“, посочи адвокатът на Георги Иванчев Росен Петров и добави, че ако не е било това обвинение, никой е нямало да знае за клиента му, докато Димитър Желязков всеки го знае, както и миналото му.

Адвокат Петров каза още, че не може с лека ръка да се взима най-тежката мярка.

„Искам да изразя моите опасения, че клиентът ми е застрашен. Той не е от този град и е в ареста, където има над 600 опасни и доказано осъдени лица. Когато ходих до затвора, чаках три часа. Кое налага това нещо?“, добави Петров.

Според защитника на Димитров – Калин Георгиев, свидетелските показания били противоречиви. Много свидетели са говорили не за обикновено посещение в заведението, а са използвали думата „нахлуха яки мъже“. Някои от свидетелите посочили, че тази група се е движела под строй.

„Не може да се докаже участието на клиента ми в посоченото престъпление. Не е открит пистолет, с който се предполага, че е стрелял. Открити са само проектили от някакво оръжие. Как тези доказателства могат да обосноват вината на Димитров“, каза адвокат Георгиев.

Той допълни, че клиентът му досега не е бил осъждан, живее и се издържа със собствения си труд. Няма опасност да се укрие или да извърши някакво деяние.

„Той ми сподели, че е станал жертва на заплаха за здравето и живота му, за което смятам да подам жалба“, каза още защитникът на Димитров.

В крайна сметка обаче на двамата обвиняеми бе наложена най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража“. Тя може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд в Бургас. Евентуалното заседание ще бъде на 24 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама