Неофит с поздравление към учителите преди утрешния събор

19:24, 18 юни 16 / Политика 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден преди големия учителски събор, организиран от министъра на образованието Меглена Кунева, патриарх Неофит отпрати поздравление към учителите и учениците. Утре 12 000 учители от цяла България се събират в зала “Арена Армеец”.

“Идеята е да се възроди традицията от годините на Възраждането, когато учителски събори с взимали важни решения, свързани с образованието, видовете училища, правата и задълженията на учителя. Съборът под надслов "Мисия учител" иска да изпрати послание към цялото общество за издигане престижа на учителската професия”, припомнят от пресцентъра на църквата.

“Скъпи труженици на духовната нива на просвещението и образованието на българския народ, обръщаме се към Вас с най-искрени чувства на признателност и уважение за високоморалната мисия, която имате и неуморния труд, който полагате за образованието и духовното просвещение на българските деца и младежи”, пише Неофит.

В писмото си той твърди, че “служението на учителите винаги е било на почит в нашата родина, защото в техния просветителски труд се разкриват високите духовни идеали на Българското възраждане и грижата за бъдещето на нацията ни”.

Патриархът припомня, че “от вашите трудове, от любовта, която влагате в работата си, зависи бъдещето на нашата страна и на човечеството. От вас зависи учениците да придобият не само знания, а и нужните им нравствени критерии, за да станат достойни личности и граждани на България, да са истински полезни и ценни за своите близки и обществото”.

В словото си той казва, че знанията сами по себе си не са достатъчни да направят човека и живота му пълноценен, достоен и щастлив, като твърди, че “днес като че ли се прави всичко, за да се отмени този нравствен закон, чиято основа са 10-те Божии заповеди и най-висшата християнска заповед: за любовта към Бога и към всеки човек”.

“Без ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация и във все по-размиващите се нравствени категории. Без духовно-нравствени ценности и идеали като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм, не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани”, пише в писмото.

Неофит завършва с молитва “Бог да ви укрепява и вдъхновява в това ваше свещено дело”.

“А на учениците молитвено благопожелаваме Бог да всели в тях духа на премъдростта и на познанието, да ги запази в душевна чистота, да укрепи волята им, за да напредват в придобиването на душеспасителни знания и висока нравственост”, завършва писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама