И община Шумен иска допълнително финансиране за асистенти и домашни помощници

20:13, 18 юни 16 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен ще поиска от социалното министерство още средства за работата на Центъра за почасови услуги по проекта „Подкрепа за независим живот”.  Той е с европейско финансиране и се осъществява по ОП„Развитие на човешките ресурси”.

Преди седмица стана ясно, че има 6 млн.лв.,  осигурени допълнително по схемата, които обаче ще се разпределят  между всички общини в страната.

„Ще искаме допълнително финансиране, но все още не е ясно колко средства точно ще получи община Шумен”, обясни зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова.

По проекта, който стартира на 1 май,  за 28 деца е осигурена 4 часова грижа на личен асистент и това се прави за да са максимално удовлетворени родителите. А останалите – 290 души в община Шумен ползват почасови услуги от 32 домашни помощнички и 28 лични асистенти.

„Как на тези 290 души да им осигурим всеки ден някаква помощ, часовете не стигат, тъй като няма как да се плати на повече хора, да извършват тази услуга”, обясни ръководителката на социалната дирекция в община Шумен Петранка Петрова. Тази бе и причината още в началото на проекта да се породи недоволство и от страна на потребителите и на асистентите.

„Повечето от потребителите искат личните им асистенти да се въртят цял ден около тях, но това няма как да стане с този финансов ресурс”, казаха специалисти от общината. Според направения график назначените по проекта домашни помощнички и асистенти, те обхождат адресите 2 пъти седмично за по 2 часа. Отделно по проекта бе създаден и Център за предоставяне на почасови услуги, който се намира на 6-ия етаж в сградата на бившия Битов комбинат в Шумен.

Ако общината получи допълнително пари, ще се увеличат часовете и броя на посещенията. В момента администрацията не може да си позволи да дофинансира проекта. Той е отворен и по него  могат да подават документи и заявления да бъдат включени  и други нуждаещи се.

От община Шумен припомниха, че има още няколко услуги, които са за социалнослаби хора от града и селата. От години, на общинска издръжка работят центрове за подкрепа на хора с увреждания, домашен социален патронаж , програма за лични асистенти на инвалиди и социална трапезария на ул. „Васил Левски” в центъра на Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама