ЧСИ-ата ще ни информират за правата и задълженията ни при дела за дългове

22:21, 18 юни 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частните съдебни изпълнители започват кампания от есента, за да информират българските граждани за правата и задълженията им при дела за дългове към физически лица, частни дружества или държавни и общински структури. От камарата на частните съдебни изпълнители ще търсят среща по темата и с националния омбудсман Мая Манолова, съобщава БНР. 

Ежедневните срещи с длъжници и кредитори са убедили частните съдебни изпълнители, че хората не знаят правата си, а резултатът от това е, че трупат големи задължения. От Камарата намират за несправедливо гневът на длъжниците да се излива върху тях, защото те били последната брънка по дългата верига длъжник-вземане-кредитор. За да не се фокусира цялото внимание върху финалните такси в един дълг, а цялата сума да се стоварва като отговорност на частните съдебни изпълнители, те започват тази разяснителна кампания, за да обяснят какво може да направи един длъжник, ако получи съобщение, че има да връща пари, така че сумата накрая да не нарасне в пъти.

Пак заради това от Камарата на частните съдебни изпълнители планират тази среща с националния омбудсман. В момента те изследват опита на други европейски държави по отношение на така наречените малки задължения. Обикновено това са дългове към битовите монополисти. Според Георги Дичев в редица страни тези спорове се решават извънсъдебно със съдействието на частните съдебни изпълнители, което значително намалява финалните задължения на гражданите.

Тоест ако сега задължение от 50 лева може да прерасне в дълг от над 800 лева заради юрисконсултски и други такси, то при варианта посредничество на частни съдебни изпълнители част от хонорарите по веригата ще отпаднат и така таксите над дължимата сума ще се стопят в пъти. Идеята все още е в много работен вариант, уточни пред журналисти Георги Дичев на семинара, организиран от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Заради мудни процедури длъжници се спасяват от задълженията си, като прехвърлят бизнеса си от една държава в друга. За това алармираха частни съдебни изпълнители от България и Гърция. Те планират инициативи, които да улеснят процедурите при трансгранично изпълнение на съдебните актове.

Доколкото става дума за движение на бизнес от една съседна държава в друга, наблюдението сочи, че бизнес бегълците са все от страни от нашия регион. От двете камари предлагат първо да се проведе Балканска среща по проблема, а след това излъчени представители от страните от региона да започнат да интервенират върху националните си власти, така че да се облекчат процедурите.

Един от примерите, дадени от гръцките частни съдебни изпълнители, които признават, че заради кризата в страната им все повече местни фирми буквално се изнасят в България или Македония, оставяйки стотици хиляди евро дългове зад гърба си. Гръцки бизнесмен е фалирал, изнасял камионите си в България, регистрира ги у нас и край. За да се предяви иск към тях, трябва първо съдебно решение в Гърция, а след това и в България, а междувременно той вече е изнесъл камионите си в Македония

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама