Кунева обеща по-високи заплати на учителите в "Арена Армеец"

12:42, 19 юни 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-високи заплати обеща на учителите просветният министър Меглена Кунева на събора им в зала "Арена Армеец", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя се ангажира заплащанeто им да надвиши средното за страната, да се подобри квалификацията им, както и да се въведе система пенсионираните преподаватели да продължат да работят с младите учители.

Кунева се похвали, че още от 1 януари 2017 г. заплатите скачат с 10 процента, като при пенсиониране преподаватели ще получават по 10 и половина заплати накуп. 

Образователният министър е разтревожен от ранното отпадане на ученици, чийте майчин език не е български. Решението на този проблем според нея било предизвикателство за цялата образователна система. 

"Вие създавате граждани, въпреки че това не е част от работната ви характеристика, разписана в закона", обърна се Кунева към множеството. Тя им обеща, че ще бъде ускорена електронизацията в образованието, с което ще се улеснят административните им задължения. Меглена Кунева е разтревожена от социалния статус на работещите в образователната ни система и обеща да го подобри.  

"Днес се събрахме, за да бием камбаната, че българският учител е бъдещето", каза им тя и допълни, че за нея са водещи две цели като образователен министър. Едната е учителят да се превърне в център на системата и да се подобри общественото мнение към професията. Другата била образованието да е в посока на нуждите на обществото ни. 



Държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че в зала "Арена Армеец" са се събрали представителите на най-благородната професия. 

"Няма как да не съм тук, когато 12 000 учители на България са заедно в една зала. Когато толкова много учители са в една зала, политиците трябва да застанат мирно, да ви погледнат в очите и да ви чуят", обяви той. 

Според президента съдбата на всеки зависи от неговия учител и няма човек, който да е успял без подкрепата на поне един преподавател. 

"Истински щастливи са тези, които в своя житейски път са имали поне един учител на своя страна, а 12 000 учители е огромна сила", посочи Плевнелиев. 

По думите му българското образование се намира в преломен момент, защото в ход била дългоочакваната реформа. Държавният глава бе на мнение, че възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически. 

"Реформата е невъзможна без вас, учителите и вашите усилия", каза той и допълни, че те носят огромна огромна отговорност, като признанието за техния труд трябвало да нараства, както и възнагражденията за него. 

"Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол - бъдещето е в просветата и образованието. Нека да помним и да се знае, че българските училища трябва да бъдат съвременни, достъпни и любими за децата", обяви Росен Плевнелиев. 

"Да не забравяме и да предадем възрожденските принципи за демокрация и равенство пред закона. Да възпитаваме децата ни като патриоти, а не като крайни националисти", призова Плевнелиев. 



 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова посочи, че е виждала "Арена Армеец" стотици пъти при най-различни събития. 

 

"Сега, като я виждам пълна с учители, изпитвам огромно вълнение", каза бившата директорка. 

 

"Днес всички говорим за реформа в МОН. Когато говорим за качествено образование, трябва да е ясно, че то е комплекс от фактори. Реформата може да бъде успешна само, ако се разбира, че учителят трябва да е мотивиран и квалифициран", убедена е Фандъкова.

 

Тя се похвали, че в София е изградила над 80 нови сгради на детски градини и 3 нови училища. Строели се и спортни зали, инвестирало се целенасочено за енергийна ефективност на учебни заведения, с което да им се спести между 30 и 50% от разходите за отопление.  

 

"Инвестицията за тази година е около 20 млн. лв. за 3 нови детски градини и ремонт за други 20 училища", отчете се столичният кмет.

 

Меглена Кунева прочете поздравително писмо от председателя на парламента Цецка Цачева, в което тя уверява, че 43-ото Народно събрание подхожда отговорно към българското образование. Кунева прочете и писмо от министър-председателя Бойко Борисов, който на свой ред посочва, че най-голямото богатство за една държава са хората, а образованието им е определящо за посоката му.

 

След изявленията на официалните гости започна и подготвеното представление. На сцената излязоха Димитър Рачков и Мария Игнатова, които бяха поканени за водещи на втората част от учителския събор. На сцената по-късно се появиха и "Легендите" - Йордан Караджов от Сигнал, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров,  Константин Марков и Стенли от Тангра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама