Пловдивчани предпочитат да пътуват до морето с автомобил, влакът е най-евтин

07:07, 22 юни 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътуването от Пловдив до морето и обратно може да се окаже мисия невъзможна,  ако се чака до последния момент.  През най-натоварените месеци юли и август билетите често са  свършили или цените са по-високи. Репортер на Пловдив Topnovini.bg провери колко струва превоза до най-търсените дестинации с автобус, автомобил, влак и със самолет.  

Пътуването от Пловдив до Варна с една от транспортните фирми  струва 26 лева. Автобуси има два пъти на ден, в 6.45 и 13.30. Цената е 26 лева. Закупуването на билети е задължително предварително. Разликата в цената на билетите на различните фирми е между 2 и 4 лева.  До Бургас с автобус с друга транспортна фирма струва 20 лева. Може да се пътува рано сутрин и на обяд в 13.30 часа.

Пловдивчани определено избират автобусния превоз пред влака. Той обаче си остава най-евтиният начин да се стигне до морето, но не трябва да се разчита, че в последния момент може да се намери място за нощния влак. Билетът за бърз влак Пловдив-Бургас струва 14.50 лева за втора класа и 18.20 лева за втора. До Варна редовната тарифа е 18 лева. От БДЖ съобщиха, че вече са пуснати в продажба предварителни билети.  Те могат да бъдат запазвани до 20 дни преди самото пътуване.

Най-голям е броят на пътуващите с автомобил. "За морето предпочитам личен автомобил. Защото нямам много доверие за друг транспорт. Много инциденти се случиха напоследък. Пък и с личен автомобил може да спреш и да си починеш когато поискаш", казва Таня Георгиева. "Ако искаш да отидеш до друг курорт с влак или автобус е трудно, затова предпочитам личен автомобил", твърди Ива Странджева.

Пътуването с личен автомобил е най-предпочитано, но точно през август стават най-големи задръствания и рискове на пътя. Пловдив-Бургас със среден клас кола и среден разход на гориво струва около 30-40 лева. До Варна е 50-60 лева. Предимството е, че сумата може да се раздели ако пътуват повече хора.  "До морето пътувам с автомобил. Може с другото да е по-евтино, но сме повече хора и си разделяме парите", категорична е Мария Сербезова.

Летище Пловдив няма вътрешни полети. Вариантът е до София, оттам полетът за Бургас е на цена между 94 лева за икономична  и 336 лева за бизнес класа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама