За КЗК е нормално цените на горивата в София да са най-високи

08:20, 22 юни 16 / Политика 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нормално е цените на горивата в София да са най-високи, защото има най-голямо търсене. Това обяви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов.

Според него в София има най-платежоспособното търсене и най-големия пазар. „Заради по-голямото търсене, цените на горивата през лятото се повишават. КЗК продължава своята проверка дали има картел на пазара на горивата“, уточни Гавраилов.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че на пазара на горива в България има изкривявания и аномалии, които заслужава да бъдат много сериозно разследвани. По думите му е твърде вероятно, ако аномалиите не бъдат проверени, тенденциите на горивата да станат над средноевропейските. „Там където има достатъчно конкуренция, няма логика цените да са над средноевропейските“, категоричен е реформаторът.

Той изрази надежда новата КЗК да излиза и да казва какви решения взима, а не да пращат говорители. По думите му България е възприела едни от най-ниските акцизи.

„Лично бих подкрепил всяка допълнителна санкция, която може да доведе до повече конкуренция.Нека КЗК да докажат какъв вид е аномалията на пазара на горива. Дълго време цената на горивата без акциз и ДДС в България беше над средноевропейските. В момента не е така, но виждам, че започва една обратна тенденция. Цените на дизела вече почти са стигнали средноевропейските”, обясни Димитров и допълни, че няма логика в България да е по-скъпо от ЕС. Депутатът коментира още, че в момента все пак е малко по-евтино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама