Митов: Русия струпва оръжие около Черно море, НАТО трябва да покаже готовност за защита

08:48, 22 юни 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия както на Кримския полуостров, така и в зоната на Черно море. Това води до необходимостта НАТО да балансира и да демонстрира готовността си да защитава всеки свой съюзник. Това коментира външният министър Даниел Митов по повод скандала с евентуално включване на България във флотилия в Черно море срещу Русия. Идеята дойде от Румъния, като впоследствие президентът на северната ни съседка уточни, че не е бил разбран праволно и става дума за учения. 

Митов определи реакциите у нас като истерични. "Никой няма намерение да напада когото и да било", категоричен бе Митов. По думите муБългария не е поемала никакъв ангажимент за участие, разговорите ще продължат.

„Ще има решение на МС, за да е ясна нашата позиция, за да няма различни интерпретации. Всички в НАТО са поели ангажимент да дават повече пари за отбрана – 2% от БВП“, припомни Митов.

По темата за бежанската вълна, той уточни, че първата им задача е да унищожат престъпните групи, които се занимават с трафик на хора. Според външния министър създаването на истинска европейска гранична полиция е единият елемент, който ЕС трябва да осъзнае.

„Той трябва да гледа на себе си като едно цяло, което има външни граници. Отговорността трябва да е споделена и границите да са охранявани от всички“, подчерта Даниел Митов.

Запитан дали Европа ще отстъпи ли пред натиска за безвизов режим на Турция, той отговори, че Европа съвсем откровено и ясно казва каква е ситуацията. По думите му Турция има капацитета да контролира и да се справя със засиления миграционен натиск, който в момента бил отслабнал по целия балкански маршрут, особено на границата Гърция и Турция.

За предстоящия референдум във Великобритания за това дали ще остане в ЕС, Митов е на мнение, че е трудно да си представим съюза без участието на Обединеното кралство. Той изрази очакване за положителен резултат от референдума, който означавал и допълнителна доза адреналин за ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама