Финансовото министерство не иска отпадане на ДДС за дарени храни, убеден е Мартин Димитров

09:20, 22 юни 16 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на финансите спъва отпадането на ДДС за дарените храни. Страхът му е, че ще има злоупотреби. Само че, ако някой иска да злоупотреби, ще го направи с унищожаването на храни. Това коментира по БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той уточни, че има конкретен внесен законопроект преди повече от 3 месеца за отпадане на ДДС за даряваните храни, като единствено финансовото министерство имало страхове.

„Иска ли Владислав Горанов да бъде запомнен като този, спрял реализацията на тази невероятна идея, която я има в повечето европейски страни? Ще приемем всяка гаранция, за да няма злоупотреби с тази идея. Министерството на финансите има притеснения, че ще има фалшиви дарения. Като най-бедна страна в ЕС, не можем да си позволим да унищожаваме и разпиляваме тези храни, вместо да ги даряваме на нуждаещите се хора“, убеден е реформаторът. Според него по този начин може да се помогне на повече хора, отколкото сега помага социалното министерство.

Ценка Миланова, която е изпълнителен директор на Българската хранителна банка, допълни, че има информация за злоупотреби, след като част от храната се реализира в търговската мрежа, а по документи е унищожена. Тя уточни, че в момента се работи по законопроект на Закона за храните, който ще гарантира както да не се злоупотребява с ДДС, така и самата безопасност на даряваната храна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама