Първият фестивал на пясъчните фигури в Балчик ще има 50 участници

09:56, 22 юни 16 25 866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 ще са участниците в първия по рода си фестивал „Пясъчни творения'', който ще се проведе на 25 юни в Балчик. Те са от Балчик, Добрич, Варна и София. От тях 30 ще се състезават за наградите на феста. Ще има и международно участие, съобщи за Topnovini.bg организаторът му Мартин Кръстев.

Във фестивала ще могат да участват деца от 3-15 години, включително. Идеята е те да развият своите творчески умения като строят фигури от пясък, да се даде възможност на децата да работят сред природата с естествени материали, както и да се провокира техния интерес към пясъчното изкуство.

Регистрацията е от 9 часа, а конкурсът е с начален час 10 ч. Той ще се проведе на плажа пред "Двореца".

Участниците в конкурсната програма се делят на четири групи: 3 – 6 год., 7 – 9 год., 10 – 12 год. и 13 – 15 год. На победителите ще бъдат връчени дипломи за участие, материални награди за първо, второ, трето място във всяка възрастова група. 

Ще бъде връчена и специална награда за най-добро пясъчно творение.

Конкурсните работи ще се журират от Ивелина Романова от Регионален исторически музей – Добрич, Мариан Цветков - главен озеленител на Община Балчик, Цветелина Ангелова - учител по изобразително изкуство. В журито ще участва и едно дете – Александър Желев.

Организаторити на събитието са ДКИ КЦ „Двореца” и Общински детски комплекс - Балчик, а Регионалният исторически музей е партньор на фестивала.

Мартин Кръстев е на 13 години и учи в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Балчик. Споделя, че идеята за фестивала се е породила след като е прочел статия за фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Мартин Кръстев каза още, че досега нито в България нито по света е чувал да има подобен фестивал за деца и така Белият град ще бъде домакин на такъв единствен по рода си форум. Няма изискване за избор на теми към творците. Единствено условие е те да работят само с естествени материали. Мартин Кръстев е направил сайт на фестивала и се надява той да бъде популяризиран и да привлече повече млади творци край морето.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама