Обжалват поръчката за синята зона във Варна

10:39, 22 юни 16 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жалба до Комисията за защита на конкуренцията е внесъл отстранен участник от обществената поръчка за изработване на системата за управление на платеното паркиране във връзка въвеждането на синя зона във Варна. Вносителят на оплакването, което е входирано в края на миналата седмица, относно класирането и избор на изпълнител е „Тера комюникейшънс" АД, научи Moreto.net. На този етап комисията вече е образувала производство по жалбата и в най-кратки срокове се очаква произнасяне по казуса.

„Тера комюникейшънс“ АД е един от общо четирите участници отпаднали от процедурата. Останалите са ДЗЗД „Иновативни паркинг решения 2014“, „Дейта системс инженеринг“ ЕООД и „Войском“ АД. С най-много точки на първо място е класирана и „Телелинк“ ЕАД, а на второ място остава „Балистик сел“ ЕООД.

Обществената поръчка с прогнозна стойност 1.65 млн. лева без ДДС беше обявена през септември миналата година. Общата продължителност е 42 месеца. Избраният изпълнител ще трябва да изработи и инсталира системата, както и да обучи служителите на „Общински паркинги и синя зона“, която ще контролира паркирането, в срок до 180 дни след сключването на договора. Ангажиментът към поддържането на системата пък ще е за 36 месеца след окончателното приемане на системата.

Платената зона за паркиране във Варна ще покрива централната част на града. Предвидено е въвеждането да стане на три етапа.

Зоната за паркиране ще разполага с два типа паркоместа - за общо ползване и запазени. Тези за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените паркоместа ще бъдат отдавани под наем на компании и техният брой ще бъде ограничен.

Паркирането на живущите в квартала, както и на фирмите, ще бъде под формата на предплатено разрешително за паркиране, което ще се предоставя ако отговарят на съответни условия, определени от Община Варна. Определени паркоместа ще бъдат маркирани за специални потребители като полиция, община, хора с увреждания.

Ще има няколко варианта на заплащане. Предвидено е да става чрез SMS-и, виртуален паркинг-метър или чрез използване на общественодостъпни точки за паркиране.

В документацията по поръчката се посочва, че още през 2008 г. Община Варна започва процес по въвеждане на схема за платено улично паркиране в центъра на града. През май 2012 г. се представя пилотна паркинг зона, покриваща 200 паркоместа в центъра на град Варна, която обаче е сведена до минимум.

В рамките на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ и с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, Община Варна стартира проект за „Платено улично паркиране в град Варна“. Именно в рамките на проекта ще се създаде регулирана зона за платено паркиране и централизирана система за плащане на услугата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама