Симфонични и оперни шедьоври на Моцарт ще звучат в Лапидариума във Велико Търново

11:41, 22 юни 16 / Култура 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концерт със симфонични и оперни шедьоври на Волфганг Амадеус Моцарт подготвя екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Фрагменти от най-обичаните произведения на световния гений ще звучат за първи път в лапидариума на Археологическия музей на фона на откъси от подбрани писма на композитора. Спектакълът е специален подарък за почитателите на класическата музика в старата столица. С него търновският храм на Мелпомена ще се присъедини към честванията на световната културна общност, посветени на 260-годишнината от рождението на Моцарт.

Концертът „Моцарт за Моцарт” ще се проведе на 8 юли от 20 часа. В него ще участват оркестърът на МДТ и солистите Мария Павлова (сопран), Доротея Доротеева (сопран) и Иво Йорданов (баритон), а гост-диригент е Георги Патриков. Водещ на спектакъла ще бъде Снежина Врангова – Петкова, която е подбрала писмата и е написала текстовете към тях за концерта.

 Концертът се състои от две части, а в него са  включени фрагменти от произведения от всички музикални жанрове, в които Моцарт твори. Програмата започва със серенадата „Малка нощна музика”.  Следва Симфония №29, в която са събрани всички изразни средства на симфонизма, използвани от Моцарт. Във втората част гостите ще се насладят на откъси от любими заглавия – арии от „Дон Жуан” и „Така правят всички”, увертюрите към „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от Сарая”. На финала ще звучи един от най-популярните оперни дуети – този на Дон Жуан и Церлина.

Концертът „Моцарт за Моцарт” се организира съвместно с Общината и Регионалния исторически музей. Акустиката на английския двор в лапидариума е много подходяща за музикални прояви, а мястото няма нужда от допълнително озвучаване, обясни директорът на театъра Васил Вълчев. Той сподели, че с този концерт МДТ ще постави началото на поредица от събития на открито през летните месеци. Първият оперно-симфоничен концерт на откритата сцена в лапидариума бе през 2012 г. и получи много ласкави отзиви от публика. Миналото лято с голям успях там беше представен и юбилеен спектакъл на драмата - „Декамерон” по Бокачо.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама