Самоводската чаршия очаква гости за Еньовден

11:48, 22 юни 16 / Култура 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За тринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди. Празникът по традиция се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще започне в 10,00 часа на 24-ти юни,  петък.

Началото му ще постави ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Преди това венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви. В същия час в арт-кафе площада на чаршията най-малките гости на празника ще могат сами да си сплетат еньовденски венчета и да научат полезни неща за лечебните треви.

Пред Билкопрдавницата на Улицата на занаятите председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов ще представи седемте измерения на билката еньовче. На място ще може да се дегустира лимонада от лечебното растение, която е истински дар от природата. След това ще може да се опита течен хляб – течен хлорофил, който се придобива от зелени поници на лимец, чрез специална машина екстрактор.

От 5 часа в Деня на слънцето, най-ранобудните могат организирано да берат и разпознават билки край с.Арбанаси. Час по-рано на същото място ще има палене и прескачане на еньовски огньове за здраве

На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама