Българка от Оксфорд: Ето защо нашият съсед Робърт ще гласува за оставане на кралството в ЕС

14:31, 22 юни 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българката Мария Спирова, която от известно време живее в Оксфорд, разказа във Фейсбук за възрастния си съсед Робърт, агитиращ за оставането на Обединеното кралство в Европейския съюз.

В публикацията си в социалната мрежа тя споделя как възрастният мъж е поискал помощ, за да направи табела, с която да призове сънародниците си да гласуват против Брекзит на референдума, който ще се проведе утре.

В текста си Мария описва Робърт като „квинтесенциален англичанин“, но с душа на космополит, който не иска да остави „побърканите ксенофобски хлебарки да извадят Великобритания от най-хубавото нещо, случило се на Европа след войната“.

Вижте публикацията на Мария Спирова във Фейсбук:

Нашият възрастен съсед Робърт е квинтесенциален англичанин с традиционен дъждобран, панталони от туид, гумени ботуши, квакерска бяла брада и лула. Пее в църковния хор и има обсесивна страст по влакове и градинарство. Направо е ходещо клише. Също така, обаче, е космополит и упорит. Ще гласува за оставането на Кралството в ЕС. И е решен да убеди всички, които шофират през ключовото кръстовище Уолвъркот в Северен Оксфорд, да постъпят по същия начин. Та, вчера Роберт нахлу в Къщата на Обединените нации, екипиран както го виждате на снимката и с тесла в ръка, и се провикна драматично посред комуналната кухня: "Помощ! Имам нужда от помощ!" От всички посоки влетяха тревожни съквратиранти и почнаха да го оглеждат дали кърви или ще припадне. "Стар съм и не мога да скова и издигна сам агитационната табела за референдума", рече кротко Робърт, изцеждайки дъжд от брадата си и сърбайки чай, който си беше донесъл през улицата откъщи в любимата си чаша. "Наденете си някакви стари дрехи и обувки и елате да помогнете... Не можем да оставим побърканите ксенофобски хлебарки да ни извадят от най-хубавото нещо, случило се на Европа след войната... Ако, разбира се, нямате друг ангажимент." И тъй. След пет минути старият Робърт поведе глобален, джапащ, кален взвод от българка, италианец, унгарка, португалка и индиец през проливния дъжд до градината си, където един час по-късно блесна грамадна табела Vote Remain на триметрови скелета. Изпокършихме му ябълковите дръвчета, докато я извлечем до тротоара, където със сетни сили и ръждиви пирони я заковахме на оградата на хазайката Розмари, така че да се вижда от шосето. Гледайки нагоре към мокрото небе и полюшващата се на вятъра табела, Робърт грееше от удоволствие, а подгизналите европейци край него подсмърчахме и се подсмихвахме, обзети от странното чувство, че сме станали участници в магически ритуал (за вразумяване на британците? за дъжд?).  Каквото и да стане в четвъртък, на Острова има много Робъртовци и много Розмарита. Има и Марии. Съседи сме. Приятели сме. И ще продължим да бъдем заедно и да си помагаме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама