Община Шумен ще получи още 375 хил. лв. за лични асистенти

15:49, 22 юни 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шумен е сред 16-те общини, които ще получат допълнително пари за изпълнението на проекта „Независим живот”, съобщи народният представител от Шумен Ралица Тодорова. Това става възможно след разпределянето на 6 млн. лв. неусвоен ресурс по процедурата.

По информация от сайта на Министерството на труда и социалната политика, допълнителните пари се дават на базата на два обективни критерия - по-високият брой на заявените потребности в съответната община и по-големият брой на лицата с увреждания, получаващи пенсии за инвалидност на територията на общината.

16-те общини, които ще получат по 375 000 лева са Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Русе, Дулово, Силистра, Сливен, Самоков, Стара Загора, Шумен, Ямбол.

Така по-голям брой хора с увреждания, включително деца и хора над 65 години ще имат възможност да получават грижи и подкрепа.

В Шумен проектът стартира в началото на м. май и към настоящия момент услугата се ползва от 290 души. 28 лични асистенти и 32 домашни помощнички се грижат за нуждаещите се. Създаден е и Център за почасово предоставяне на услуги, който се помещава в сградата на бившия Битов комбинат. Там социални работници, медицински сестри и психолог дават консултации. Услугата е безплатна за нуждаещите се. Проектът ще продължи до края на октомври 2017 г., като общата му стойност е близо 500 хил. лв.

Предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда, е част от обхвата на програмата в сферата на социалното включване, а хората с увреждания и самотноживеещите възрастни хора в невъзможност да се самообслужват са сред приоритетните целеви групи на програмата.

Операция „Независим живот“ даде възможност на всички общини и райони на общини в България да кандидатстват и изпълнят проекти, като за целта бяха заделени 150 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама