Общинското дружество „Комуналефект” в Добрич ще бъде обявено в ликвидация

16:19, 22 юни 16 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за прекратяване на общинското дружество „Комуналефект” в Добрич и за обявяването му в ликвидация внася на предстоящото заседание на Общинския съвет кметът Йордан Йорданов. В мотивите си той посочва, че през последните три години дружеството, което е 100 процента общинска собственост, изпитва финансови затруднения и отчита счетоводна загуба. За 2013 година тя е 44 000 лева, за 2014 г.- 176 000 лева, а за 2015 г. – 37 000 лева. Към 31 декември миналата година дружеството има непокрита загуба от 228 000 лева.

Направеният анализ показва, че фирмата не е конкурентноспособна и не може да се справи на свободния пазар и да генерира стабилни собствени приходи.  Отчита се трайна декапитализация на дружеството, като към края на 2013 г. активите му са били 585 000 лева, а към края на миналата година – 355 000 лева.

Затова кметът предлага да се пристъпи към ликвидация на дружеството.

Предвид нуждата на общината от изпълнител на текущи ремонти и поддръжка на общинското имущество – имоти и инфраструктура, който да действа оперативно, с минимални разходи на времеви и финансов ресурс, той предлага впоследствие да се създаде общинско предприятие със същия предмет на дейност.

В процеса на ликвидация имуществото, предоставено за стопанисване и управление на общинското дружество, ще бъде прехвърлено към новосформираното общинско предприятие „Комуналефект”, предвижда още докладната записка на кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама