Съдебният закон мина в комисия, а съдийското самоуправление се оказа камъчето в обувката (обновена)

16:40, 22 юни 16 / Политика 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийското самоуправление, предложено чрез втория пакет промени в Закона за съдебната власт, се оказа най-горещата тема по време на днешното заседание на Комисия по правни въпроси в Народното събрание. Все пак депутатите одобриха новите текстове с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, “Патриотичния фронт”, АБВ и “Български демократичен център” и "Атака".

Именно съдия №1 Лозан Панов, който подкрепя идеята, изрази критика срещу начина, по който съдийското самоуправление е предложено и призова да бъде намерен баланс между “самоуправление и управление”. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) все пак допълни, че текстовете трябва да бъдат приети, но са необходими промени в “някои негови нюанси”. Панов изрази мнение, че някои от елементите му противоречат на правомощията на Висшия съдебен съвет (ВСС), конкурсното начало и организацията на съдилищата и трябва да бъдат прецизирани.

Подобна, но доста по-критична позиция към увеличаването на правомощията на общите събрание изказа и представляващият ВСС Димитър Узунов, който от името на кадровиците в органа се обяви срещу съдийското самоуправление и промените отнасящи се за Инспектората на ВСС. Съгласие с него изрази и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който остро възрази срещу възможността общите събрания на съдиите да орпеделят председателя на съда, съдебните състави и работата на отделенията.

Сред депутатите също се намериха критици. “Законопроектът залита в посока от децентрализация към самоуправление. Да не съжаляваме после за това, което сме направили”, започна избраникът от ДПС Четин Казак. И заяви, че с приетите от парламента промени в Конституцията не е даден мандат “за тотално обезличаване на ВСС и на двете му колегии, както и на административните ръководители в полза на общите събрания на съдиите”. Той изрази притеснения, че с промените във втория пакет поправки в Закона за съдебната власт ще бъдат отнети правомощия на ВСС и на административните ръководители, което пък ще доведе до предпоставки за “анархия в съдебната власт”.

Думата взе и главният прокурор Сотир Цацаров, според когото законопроектът “заслужава да бъде подкрепен изцяло, защото той е резултат на непознат отдавна в практиката на Министерството на правосъдието консенсус и диалог както с всички органи на съдебната власт, така и със съсловните организации”.

Любопитен момент в дискусията бе заявката на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който обеща да внесе “по-смели” поправки относно работата на прокуратурата. В този момент, главният прокурор Цацаров надигна глава, размени няколко реплики със седящия до него Георги Колев, подсмихна се и поиска думата за реплика: "В духа на добрия тон и общата практична и важна цел, за която всички в тази зала имат амбиция. Всеки депутат и парламентарна група  има право на предложения, естествено, че очаквам да бъдат направени предложения, които касаят прокруатурата. Аз обаче бих помолил те да бъдат в съответствие с Конституцията, да бъдат прагматични и в полза на гражданите, а да не обслужват целите на партийната пропаганда. Мисля, че се нагледахме на всякакви такива образци. Вие, като наш колега юрист, трябва да се съгласите, че политиката трябва да даде крачка назад за сметка на правото", каза той.

Предстои проектопоправките да влязат в пленарна зала, а след това между двете четения да има възможност за корекции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама