Проблем с водата в петрички и сандански села

17:26, 22 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове на Петрич и Сандански търсят решение на дългогодишен проблем с питейната вода, ползвана от жителите в няколко села.

Проблемите са в селата Марикостиново, Генерал Тодоров, Тополница, Кромидово, Капатово, Ново Кономлади и Долно Спанчово, които частично или напълно се захранват с питейна вода от водопровод на община Сандански.

Градоначалниците Димитър Бръчков и Кирил Котев, управителите на двете общински „ВиК”-дружества Илиян Ушев и Тодор Гикински и кметовете на потърпевши петрички и сандански села, дебатираха днес за предприемане на конкретни мерки. 

Амортизираният главен водопровод от водохващането при село Петрово, който подава вода за села на двете общини е включен от години в проект за цялостна подмяна с външно финансиране, който обаче до днес няма одобрение.                                                                                                                        

"Двете общини със собствени средства няма как да направим тази крупна инвестиция. Този проект не би било възможно да се случи без участието на Петрич и Сандански във ВиК- асоциацията. Можем да участваме за финансиране на проекта, но само като членове на тази асоциация. Това е възможност за инвестиции, предвид факта, че нашата водопроводна инфраструктура няма да издържи още дълго, тя е към края на своя жизнен цикъл. Такива са изискванията и на ЕС към България", коментираха градоначалниците Бръчков и Котев.

На срещата бе посочено, че през летните месеци подаваното количество питейна вода за селата от двете общини е напълно достатъчно, но дебитът се губи, освен заради стария главен водопровод и заради използването на  питейната вода за поливни цели. 

В тази връзка се взе решение за осъществяването на пълен контрол от страна както на кметовете на селата, така и на служителите на ВиК дружествата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама