Глоби от 200 до 2 000 лв. ще налагат на нарушителите на правилата за пожарна безопасност в Исперих

17:50, 22 юни 16 25 879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глоби в размер от 200 до 2 000 лева ще бъдат налагани за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи и горите.  Това съобщават от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Исперих .

От противопожарната служба  предупреждават, че с настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава риска от възникване на пожари в земеделските земи и горите. Вече започна и кампанията по прибиране на реколтата от житни култури в общината.

За недопускане на пожари, от районната служба напомнят на жителите на община Исперих да не се пали огън на открито във ветровито време, тъй като това е предпоставка за пренасяне на горящи частици на големи разстояния. В дворовете да се пали огън само, ако предварително се обезопаси огнището и се подготвят подръчни уреди за пожарогасене.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

От пожарната апелират да не се изхвърлят нерегламентирано стъклени бутилки и отпадъци – дефекти по тях могат да имат „ефект на лупа“, което да доведе до запалване на сухи треви и посеви.

Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с житни посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

Забранено е изгарянето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи. Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност хората трябва да са в гората, защото горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от слаби източници на запалване, предупреждават още от пожарната служба.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

При откриване на признаци на запалвания или пожар незабавно трябва са се подаде сигнал на тел. 112, напомнят още от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Исперих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама