Плевнелиев е убеден, че Великобритания няма да излезе от Европейския съюз

18:18, 22 юни 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Убеден съм, че референдумът в Обединеното кралство ще бъде с позитивен резултат. Не можем да си представим Европейския съюз без Обединеното кралство. Те са символ на една либерална демокрация и една отворена държава. Заедно с тях ние постигнахме много и аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си даде сметка, че се взема историческо решение и това решение носи своите последствия. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с държавния глава на Федерална република Германия Йоахим Гаук, който е на посещение у нас. 

„Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство ще си дадат и дано си дават сметка какво е Европейският съюз. Това е единствената рецепта за мир на Европа, проект преди всичко на мира и след това на икономическото сътрудничество.Без него как и по какъв начин ще установим мир в Европа?“, допълни Плевнелиев цитиран от "Фокус".

Плевнелиев подчерта, че най-правилното решение е всички страни членки да подкрепят Европейския съюз. Той заяви, че е сигурен, че "референдумът утре ще бъде успешен и доведе до нова доза доверие в ЕС, за да продължим заедно напред“.

Пред колегата си от Германия българският държавен глава изтъкна, че Германия е най-важен търговски партньор и стратегически инвеститор в България.

"Над 5000 са активните немски фирми у нас, а 1200 имат представителство тук. Търговският обмен между двете страни достига до 6,3 милиарда евро, а 2,6 милиарда евро са немските инвестиции в нашата страна", каза Плевнелиев.

„Това посещение бележи нов етап в двустранните отношения. Заедно като партньори в ЕС и НАТО посрещаме предизвикателствата, обединяваме се от целта за една мирна и просперираща Европа", допълни българският държавен глава.

По време на срещата Плевнелиев беше удостоен с „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“.Българският президент получи най-висшето държавно отличие на Германия от своя колега за приноса си за издигане на двустранното сътрудничество на най-високо ниво и за засилване на дружбата между двата народа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама