СЕМ глобява БТВ и Нова заради отразяването на инцидента с Цвети Стоянова

19:14, 22 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще санкционира Нова тв и Би Ти Ви заради отразяването на инцидента с гимнастичката Цвети Стоянов, каза председателят на регулатора Мария Стоянова пред "Дневник". Във вторник СЕМ излезе с доклад, според който двете медии са нарушили Закона за радиото и телевизията. Юристите вече подготвят актове, които да бъдат връчени на телевизиите. Очаква се в 6-месечен срок след това СЕМ да излезе с окончателно решение за глобите.

Регулаторът също така ще сезира Националния съвет за журналистическа етика за нарушения на етичните норми.

"Нашата идея не е само да глобяваме, а и да заздравим средата", коментира днес Стоянова. Тя изрази надежда журналистическата гилдия да проведе професионална дискусия за начините на отразяване на инциденти, в която да се включи широк кръг експерти, включително психолози и представители на регулаторите.

"Дневник" потърси за коментар представители на двете телевизии. От пресцентъра на Нова тв съобщиха, че подготвят позиция, а към момента на публикуването на текста от Би Ти Ви не направиха коментар.

В доклада, с който СЕМ излезе вчера, се посочва, че при Би Ти Ви и Нова тв е налице преекспониране на темата за инцидента със състезателката по художествена гимнастика. "Фиксирането върху личната драма, множеството включвания от болницата и мястото на инцидента, запълването на информационното време на целия сутрешен блок в двете програми на 15.06.2016 г., граничат със сензация. По този начин медиите преминават границата на нормалните човешки взаимоотношения и оставят впечатление, че се спекулира с лична трагедия", се казва в документа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама